Venemaa hoiatas USAd vastusammude eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene asepeaminister Dmitri Rogozin viienda põlvkonna Kalašnikovi automaadiga AK-12.
Vene asepeaminister Dmitri Rogozin viienda põlvkonna Kalašnikovi automaadiga AK-12. Foto: SCANPIX

Venemaa asepeaminister Dmitri Rogozini sõnul õõnestab USA merel baseeruv raketitõrjeprogramm Aegis Venemaa tuumaheidutusjõude ning see sunnib Venemaad astuma vastusamme.

Aegise radarsüsteemide tehnoloogiat kannavad püüdurrakettidega varustatud Ühendriikide sõjalaevad, mis suudavad rakette hävitada lennufaasis. Tegemist on osaga USA eestvedamisel koostatud NATO Euroopa raketikilbist, mis on pikka aega Moskvat ärritanud.  

Rogozin hoiatas uudisteagentuuri RIA Novosti vahendusel USAd terava vastuse eest, kui viimase Aegise radarsüsteemidega varustatud laevad peaksid Venemaa rannikule lähenema.

Asepeaminister ei täpsustanud, milles Venemaa vastus täpsemalt seisneb, kuid Venemaa on asunud välja arendama sarnast süsteemi nagu Aegis, samuti on Venemaa andnud mõista, et võib väljaspoole oma territooriumi paigutada radarid.

Samas kinnitas Rogozin, et erinevalt USAst pole Venemaal kavas paigutada väljaspoole oma territooriumi rakette.

«Me pole kunagi paigutanud oma püüdurrakette USA piiride lähedale, tuues naeruväärseid välja mõeldud ettekäändeid, nagu kaitseksime me oma ameerika sõpru Kanada ja Hondurase eest,» märkis Rogozin. «Aga nemad (USA – toim) teevad seda, tuueks ettekäändeks meie ja Euroopa kaitsmise pahade Iraani ja Põhja-Korea eest.»

Washington ja NATO on avaldanud valmisolekut teha raketikilbi küsimuses Venemaaga senisest suuremat koostööd, kuid Moskva suhtub koostööpakkumistesse ettevaatlikult, öeldes, et tahab suuremat sõnaõigust raketiohu hindamisel ja vastumeetmete määramisel. Seejuures on Venemaa nõudnud juriidilist garantiid, et raketikaitsesüsteem pole suunatud Venemaa vastu.

Seejuures on Venemaa ähvardanud vastusammuna paigutada riigi lääne- ja lõunaossa, kaasa arvatud Leedu ja Poolaga piirnevasse Kaliningradi oblastisse Iskander-tüüpi raketid, kui lääneriigid ei loobu kavast paigutada raketikilbi osi Ida-Euroopasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles