Lepik: USA leiab pärast Afganistanist lahkumist uut sõjalist rakendust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Barack Obama.
Barack Obama. Foto: SCANPIX

Kui USA 2014. aastal Afganistanis suuremad operatsioonid lõpetab, ei ole tõenäoline, et koju toodud sõdurid koondatakse, pigem leitakse neile uut rakendust ja seetõttu on mõne uue konflikti tekkimine maailmas viie aasta jooksul tõenäoline, ütles finantsanalüütik Kristjan Lepik.

Tema sõnul on USAs maksutõusudeks ruumi rohkem kui Euroopas, aga Afganistani missiooni lõppemisest ei pruugi eelarvekulutused väheneda, vahendas ERR Uudised «Välisilma».

«Kui nüüd sõdurid sealt tagasi tulevad, mis nad siis tegema hakkavad, USAs on hästi suured sõjalised kulutused, seitse protsenti SKPst, see on tohutu summa, aga see ongi see maailma politsei hind, kui need sõdurid koju tuuakse, kas siis öeldakse, et vallandame nad kõik ja ärme rohkem sõdi, mulle tundub, et Ameerikas ei ole ka seda konsensust, pigem arvan, et kuigi Afganistanist tullakse välja, siis leitakse uut rakendust,» ütles ta.

«Lihtsalt, et kutsume kõik sõdurid koju ja koondame nad, nende mudelisse ei sobiks, kui vaatame, kus Ameerikal rõhk on, siis nad on sõjaliselt rõhuna maininud pigem Aasia regiooni, nii et seal suunas läheb tähelepanu pigem sinna, lisaks majanduslikule poolele,» nentis analüütik.

«Nii erinevad riigid ühest küljest, aga teineteisest nii sõltuvad, nad on majanduslikult nii üksteises kinni, et kui ühel on probleemid, mõjutab see kohe teist, nii et mulle tundub, et see on koht, kus pinged tõenäoliselt intensiivistuvad lähema paari-kolme aasta jooksul, just Ameerika-Hiina suhted, ja mitte ainult majanduslikud,» rääkis Lepik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles