USA: Süüria uus opositsiooniblokk on rahva seaduslik esindaja

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA lipp.
USA lipp. Foto: SCANPIX

Ühendriigid teatasid teisipäeval, et äsjamoodustatud Süüria rahvuslik koalitsioon on süürlaste seaduslik esindaja, kuid jätsid tunnustamata selle kui eksiilvalitsuse.

«Nüüd on meil struktuur paigas, mille pinnalt ette valmistada poliitilist üleminekut, kuid... me ootame neilt endiselt selliste tehniliste komisjonide loomist, mis võimaldaksid meil olla kindlad, et meie abi jõuab õigetesse kohtadesse,» ütles välisministeeriumi asepressiesindaja Mark Toner ajakirjanikele.

Tema sõnul peab USA koalitsiooni erinevate süürlaste huvide peegeldajaks, keda toetada nende püüdlustes lõpetada Bashar al-Assadi verine režiim. Toner lisas, et Washington loodab koalitsiooni tegevusplaanides näha rahumeelse, õiglase ja demokraatliku Süüria ülesehitamist.

Süüria erinevad jõud otsustasid pühapäeval moodustada koalitsiooni, ühendades oma jõupingutused autokraatse riigipea vastu ning luua riiklikud justiitskomisjonid ülestõusnute kontrollitavatel aladel Süürias.

Otsus sündis pärast Doha kõnelusi, kui Washington survestas Süüria Rahvusnõukogu laiendama oma liikmeskonda, öeldes, et see ei esinda kõiki inimrühmi, kes Assadi diktatuuri vastu võitlevad.

Prantsusmaast sai teisipäeval esimene riik, mis tunnustas vastloodud opositsiooniliitu kui süürlaste ainuesindajat ning teatas, et käes on aeg uuesti hinnata küsimust, kas ülestõusnuid tuleks relvastada.

Toner märkis samas, et USA poliitilistes eesmärkides on hetkel jätkuvalt kavas anda ülestõusnutele vaid «mittesurmavat toetust ja humanitaarabi».

Suurbritannia on väljendanud soovi näha rohkem tõestust, et koalitsioonil on Süürias tugev toetus, enne kui tunnustab seda ametlikult Süüria eksiilvalitsusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles