Raporti mustand: ÜRO kukkus läbi Sri Lanka kodusõja lõpus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Lanka valitsusvägede esindajad uurivad sõjatsooni Mullaittivu lähistel.
Sri Lanka valitsusvägede esindajad uurivad sõjatsooni Mullaittivu lähistel. Foto: SCANPIX

ÜRO kukkus läbi oma ülesandes kaitsta tsiviilelanikke Sri Lanka kodusõja viimastel kuudel, selgus maailmaorganisatsiooni hukkamõistva sisejuurdluse mustandist, mida BBC eile nägi.

«Sündmused Sri Lankal märgivad ÜRO tõsist läbikukkumist,» seisis mustandis, milles lisati, et ühendus peaks vastama märksa kõrgemale standardile kaitsmise ja humanitaarsete kohustuste täitmisel.

Sri Lanka väed purustasid 2009. aasta mais, pärast aastakümneid kestnud kodusõda tamili mässulised. Konfliktis hukkus kuni 100 000 inimest, selgub ÜRO hinnangutest, kusjuures mõlemaid sõja osapooli süüdistatakse sõjakuritegudes.

Raport kohtleb karmilt ÜRO Sri Lanka pealinnas Colombos asuva missiooni juhti, kes «ei tajunud, et tsiviilisikute tapmise vältimine on nende vastutusalas» ning samuti, et agentuur ega ka ÜRO peakorteri osakondade juhid ei instrueerinud neid ka seda tegema.

Raport süüdistab ÜRO-d suutmatuses avalikustada, et suur osa tavakodanike surmajuhtumitest leidsid aset valitsusvägede suurtükitule tõttu. Colombo on seda süüdistust korduvalt eitanud.

New Yorgi peakorteri suhtlemise viis teiste liikmetega Sri Lanka küsimuses oli tugevalt mõjutatud sellest, mida maailmaorganisatsioon tajus, et liikmesriigid tahavad kuulda, selle asemel, et öelda, mida liikmed pidid teadma juhul, kui nad sekkuksid.

Sisekomisjon seadis kahtluse alla ka ÜRO otsuse tõmmata välja oma personal Sri Lanka sõjatsoonist 2008. aasta septembris, kui valitsus hoiatas, et nad ei suuda tagada maailmaorganisatsiooni töötajate turvalisust.

Lahkunud ÜRO rühma liige Benjamin Dix oli väljatõmbamisotsuse vastu.

«Ma usun, et me oleksime pidanud liikuma põhja poole, mitte evakueeruma lõunasse ning põhimõtteliselt jätsime tsiviilelanikkonna üksinda, ilma kaitse ja tunnistajateta,» ütles Dix BBC-le. «Humanitaartöötajana käisid mu peast läbi küsimused, milles asi? Kas see pole mitte see, mida me siia tegema tulime?»

ÜRO tippametnikud ütlesid BBC-le, et peasekretär Ban Ki-moon on valmis võtma kuulda raporti soovitusi, et Sri Lanka kodusõjast järeldused teha ja uutele rahvusvahelistele kriisidele, nagu verevalamine Süürias, senisest efektiivsemalt reageerida.

ÜRO teatas BBC-le, et nad ei kommenteeri lekkinud raportit ning avaldavad lõppraporti hiljem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles