Kurdid vallutasid Süüria «räpases mängus» veel ühe linna

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õhurünnakule järgnenud suitsupilved Marat al-Numanis.
Õhurünnakule järgnenud suitsupilved Marat al-Numanis. Foto: SCANPIX

Kurdi sissid ja elanikud vallutasid Kirde-Süürias Iraagi ja Türgi piiri lähistel veel ühe linna, mis aktivisti sõnul on osa Süüria režiimi Türgi-vastasest «räpasest mängust».

Sajad inimesed kogunesid teisipäeval Deriki linna julgeolekuteenistuse peakorteri - viimane hoone, mille armee ja politsei maha jätsid - ette, kus mängiti valjult kurdi muusikat ning võis kuulda ametlikult keelustatud kurdi keelseid kõnesid.

«Me üritasime öelda [president Bashar al-]Assadi rahvale, et nad lahkuksid rahumeelselt. Me oleme rahumeelsed inimesed,» ütles linna vallutamises rolli mänginud omakaitseväelaste 56-aastane ohvitser Abdi Karim.

Mõned päevad varem olid kurdi elanikud Demokraatliku Liidu Partei (PYD) omakaitseväelaste toetusega võtnud kontrolli kolme linna üle Türgi piiri lähistel, kui valitsusmeelsed üksused sealt võitluseta lahkusid.

Süüria põhja- ja kirdeosa on koduks enamikule riigi kahest miljonist kurdist, kelle sissirühmad tegutsevad sõltumatult ülestõusnute Vabast Süüria Armeest (FSA).

«Kurdi režiimivastaste jõudude ja araabia opositsiooni vahel on erimeelsused, peamiselt kurdi rahvusluse küsimuse ja kurdi keele kui Süüria suuruselt teise kõneldava keele tunnustamise üle,» ütles sõltumatu kurdi aktivist Massud Akko.

YPG liige Karim selgitas vahet omakaitseväelaste ja FSA vahel.

«Kui FSA tuleb kui külaline, laseme neil tulla,» ütles ta ja lisas, et mittekurdidest ülestõusnutel ei lasta linna üle võtta.

«Me kaitseme oma rahvast türklaste, FSA ja Assadi eest,» sõnas Karim.

Akko sõnul annavad režiimiväed territooriumi PYD-le üle tahtlikult, see seletab suhteliselt rahumeelseid ülevõtmisi piirkonna linnades.

«Režiimi poolne institutsioonide üleandmine PYD-le on räpane mäng,» ütles ta. «See on sõnum Türgile, sest Türgi aitab Süüria opositsiooni.»

«Ma ei ütle, et partei teeb koostööd režiimiga, kuid kaks poolt sallivad teineteist,» lisas Akko.

Hasakeh provints Kirde-Süürias on riigi suuruselt teine piirkond Homsi järel. Kurdid koos omakaitseväelastega on suutnud vaikselt hõivata enda alla mitu linna, jättes vaid kaks peamist Assadi režiimi kontrolli alla.

YPG on üks mitmest režiimivastasest kurdide rühmitusest piirkonnas. Osa näeb seda seotuna PYD-ga, kuid mõlema organisatsiooni ametnikud Derikis ütlesid, et on teineteisest sõltumatud.

Relvastatud YPG liikmed olid nende seas, kes tähistasid režiimivägede lahkumist Derikist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles