Uurija: Venemaa pole Soomele enam kõuehäälega rääkiv isa

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene peaminister Dmitri Medvedev (ees vasakul) eile Alto ülikoolis. Tema vasakul käel seisab Soome valitsusjuht Jyrki Katainen.
Vene peaminister Dmitri Medvedev (ees vasakul) eile Alto ülikoolis. Tema vasakul käel seisab Soome valitsusjuht Jyrki Katainen. Foto: SCANPIX

Venemaa suhtub endiselt kriitiliselt Soome võimalikku liitumisse NATOga, kuid selleteemalisi arutelusid tahetakse viia läbi senisest konstruktiivsemalt, arvab Aleksanteri instituudi uurija Hanna Smith.

«See kõmistava isa ja suure venna stiil on pöördunud enda vastu. Usun, et Moskvas  on mõeldud sellele hoolikalt,» rääkis ta.

Smith viitab Vene relvajõudude kindralstaabi endise ülema Nikolai Makarovi juunikuistele väljaütlemistele Soomest ja NATOst.

Vene peaminister Dmitri Medvedev kommenteeris eile Helsingis Soome osalemist NATO-riigi Islandi õhuruumi kaitsemissioonil ja ütles, et Soome peaks korraldama referendumi NATO-liikmesusest.     

«Seal teatakse, et kui toimuks NATO-teemaline rahvaküsitlus, siis inimesed hääletaks sellele vastu,» rääkis Smith MTV3 hommikuprogrammis «Huomenta Suomi».

Soome ja Venemaa vahekorda on viimastel aegadel pingestanud arutelud vene laste äravõtmisest Soomes. Uurija sõnul oli olukord praegu Medvedevi külaskäiguks soodne.

«Kui Medvedevi ametiajal presidendina oli tema rolliks positiivse pildi andmine Venemaast ja vastukaaluks olemine Putini esindatavale Venemaale. Võib olla, et Soome-Vene suhetes vajatakse nüüd naeratavaid nägusid ja lõdvemaid võtteid.»   

Smithi sõnul on riigipeaks naasnud Putin hakanud koos valitsusega arendama riiki ja maa sisepoliitikat varasemast riigimeelsemaks. See on jätnud jälje ka välispoliitikale.

«Sekkutakse välismaal elavate venelaste olukorda. Mingil etapil peavad venelased lapsehooldustülis järele andma. Moskvas peaks olema juba selge, mida Soomes asjast  arvatakse,» rääkis Smith.

Võimuvahetusele Medvedevilt Putinile on järgnenud ministrite ja armeejuhtide väljavahetamised. Smithi sõnul tahab Putini selja taga olev võimueliit tuua tagasi karmima kontrolli ajad. «Võimueliit läks Medvedevi ametiajal närvi. Mitte niivõrd uuenduste tõttu, vaid sellepärast, kuidas ärkas kodanikuühiskond.»

Putin ja Medvedev on avalikkuses esinenud väga erinevate väljaütlemistega, kuid väited meestevahelistest erimeelsustest on lükatud tagasi. Smithi hinnangul on Medvedev valmis peaministrikohalt lahkuma. «Ta on öelnud, et kui ta seda joont ei toetaks, siis ta sel kohal ei istuks. Medvedev on ometigi vihjanud, et tema ümberpaigutamine on võimalik.» 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles