Maailma liidrid kutsuvad üles Gaza relvakonflikti lõpetama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gaza City pärast Israeli öiseid õhurünnakuid.
Gaza City pärast Israeli öiseid õhurünnakuid. Foto: SCANPIX

Lääneriigid ärgitasid eile Egiptust Gazat kontrollivaid Palestiina äärmusrühmitusi mõjutama ning avaldasid toetust Iisraeli õigusele ennast kaitsta, paljastades araabiamaailmas tekkinud uued eraldusjooned.

Ehkki lääneriigid avaldasid mõlema poole tsiviilisikute hukkumise üle kahetsust, asetasid nad vastutuse relvakonflikti puhkemise eest Gazat valitsevale äärmusrühmitusele Hamas.

«Iisraelil on õigus oma rahvast Gazast tulistatavate rakettide eest kaitsta, me soovime vaid, et Iisraeli reageering oleks proportsionaalne,» ütles Euroopa Liidu (EL) välispoliitikajuht Catherine Ashton ja avaldas lootust, et eile Gaza sektorit külastanud Egiptuse peaminister Hisham Qandil suudab olukorda rahustada.

Washington on omakorda Türgit ja Egiptust Gaza äärmusrühmituste vaoshoidmiseks oma mõjuvõimu kasutama kannustanud. Aasias visiidil viibiv Ühendriikide välisminister Hillary Clinton on lühikese aja jooksul kaks korda oma Egiptuse kolleegi Hisham Qandiliga Gaza relvakonfliktist kõnelenud.

Ehkki lääneriigid avaldasid mõlema poole tsiviilisikute hukkumise üle kahetsust, asetasid nad vastutuse relvakonflikti puhkemise eest Gazat valitsevale äärmusrühmitusele Hamas.

Välisministeeriumi esindaja Victoria Nulandi sõnul on Clinton kõigis vestlustes olukorra maharahustamise vajadust rõhutanud, kinnitades samas Iisraeli õigust enesekaitsele.

Egiptuse peaminister käis reedel Gaza City Shifa haiglas relvakonfliktis kannatanuid vaatamas ning võttis seejärel sealsamas korraldatud pressikonverentsil sõna.

«Egiptus ei kõhkle agressiooni lõpetamiseks ja püsiva rahu saavutamiseks vajalike pingutuste suurendamises ja ohverduste toomises,» ütles Qandil, kes asetas vastutuse toimunu eest ühemõtteliselt Iisraelile.

Ka president Mohamed Morsi on seni 38 palestiinlase ja kolme iisraellase elu nõudnud relvakonflikti juudiriigi inimsusevastaseks agressiooniks nimetanud, teatas uudisteagentuur MENA. «Kairo ei jäta Gazat üksi,» vahendas MENA Morsi sõnu.

Egiptusest sai 1979. aastal esimene araabia riik, mis Iisraeliga rahulepingu sõlmis. Sellest ajast alates on Kairo regulaarselt Iisraeli ja Hamasi vahel vahendajarolli etendanud. Nüüdki on maailma riigijuhid pöördunud esmajärjekorras Mohamed Morsi poole, et ta relvakonflikti lahendamiseks aktiivselt tegutseks.

Morsile helistasid nii Prantsuse president François Hollande kui ka tema Venemaa kolleeg Vladimir Putin.

Prantsuse riigipea väljendas Mohamed Morsile toimuva üle muret ning rõhutas seda rolli, mida Egiptus võib pingete vähendamises etendada, teatas presidendi kantselei.

Putin avaldas vestluses Morsiga Moskva toetust vägivalla lõpetamiseni viivatele jõupingutustele.

«Venemaa riigipea rõhutas relvastatud vastasseisu lõpetamise vajadust ning kutsus relvakonflikti osapooli üles vaoshoitusele ning tsiviilisikute vastaste rünnakute lõpetamisele,» seisis Kremli avalduses.

«Saudi Araabia kuningas Abdullah ütles Egiptuse presidendile, et olukord peab rahunema ning mõistus kirglike tegude ülle võidule pääsema,» edastas riiklik uudisteagentuur SPA.

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan reageeris toimuvale karmi hinnanguga juudiriigi aadressil.

«Taas kord korraldab Iisrael väljamõeldiste alusel Gaza sektori süütute tsiviilelanike vastu valimiste eelõhtul õhurünnakuid,» ütles peaminister ajakirjanikele kuus nädalat enne 2009. aasta Iisraeli parlamendivalimisi läbi viidud operatsiooni «Valatud tina» meenutades.

Ühendriikide president Obama ja Türgi peaminister Erdoğan väljendasid eile muret, et uus vägivallapuhang Iisraelis ja Gaza sektoris kahjustab Lähis-Ida rahuprotsessi, seisis Valge maja avalduses.

Pakistan mõistis Iisraeli Gaza sektorile korraldatud õhurünnakud hukka ning tõotas selle agressiooni vastustades palestiina rahva kõrval seista.

Briti peaminister David Cameron ärgitas juudiriigi peaministrit Benjamin Netanyahut tsiviilohvrite vältimiseks ja edasisest vägivallast hoidumiseks kõike temast olenevat tegema.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles