Soome ülikool vabandas eksliku D-vitamiini uuringu pärast

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haigus nõuab ravi.
Haigus nõuab ravi. Foto: SCANPIX

Ida-Soome Ülikool vabandas uurimuse pärast, milles väideti, et paljudes riigis müüdavates D-vitamiini lisandites on «päikesevitamiini» reklaamitust palju vähem.

Uurimuse läbi viinud teadlaste sõnul osutus nende kasutatud uurimismeetod ekslikuks ning seda kinnitas ka Soome toiduameti uurimine, vahendas YLE.

Kui varem väitsid Ida-Soome Ülikooli teadlased, et 26st uuritud D-vitamiini lisandist sisaldasid vaid üheksa pakendil lubatud hulgal vitamiine, siis toiduameti uurimise käigus selgus, et vaid üks mainitud toidulisanditest sisaldas lubatust vähem «päikesevitamiini».

Seejärel viis ülikool läbi uue uurimuse, mille käigus leiti, et mainitud lisanditest neli ei sisaldanud lubatud hulgal D-vitamiine. Ülikool põhjendas eksimust erineva uurimismeetodiga.

Ülikool kinnitas, et nad ei sea  kahtluse alla ametlikke analüüsitunnistusi. Sellele vaatamata on ülikoolile esitatud varasema uurimisega tekitatud kahjude hüvitamiseks üks kompensatsiooninõue. Ülikool ei avaldanud selle esitajat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles