Raudkuppel kaitseb Iisraeli rakettide eest

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pidevas raketirünnaku hirmus elavad iisraellased loodavad, et juudiriigi linnade kaitseks rajatud Raudkupli-nimeline raketikilp kaitseb neid rakettide eest.

Kõrgtehnoloogiline raketikaitsesüsteem, mida Iisrael on aastaid rajanud, pakub juudiriigile kaitset Palestiina islamistliku äärmusrühmituse Hamas, kuid ka Liibanoni lõunaosas tegutsevate šiiitide organisatsiooni Hezbollah ja teiste äärmuslaste rakettide eest, mille lennuraadius on umbes 70 kilomeetrit.

Iisraeli kinnitusel on Raudkuppel end viimaste päevade jooksul piirialal teravnenud pingete valguses tõestanud ning teinud kahjutuks sadu Hamasi kontrollitavast Gaza sektorist juudiriigi suunas tulistatud rakette.

Iisraeli armee teatel on alates kolmapäevast riigi pihta Gazast tulistatud kokku üle 700 raketi, millest ligi pooled  on kahjutuks teinud Raudkupli-nimeline kõrgtehnoloogiline raketikaitsesüsteem.

Täna hommikul hävitas Raudkuppel riigi suurima linna Tel Avivi kohal kaks Gazast tulistatud raketti.

Raketirünnakute tekitatud purustused on olnud minimaalsed ning surma on saanud kolm ja vigastada 16 inimest. Iisrael on raketirünnakutele vastanud aga õhulöökidega, milles on Palestiina teatel hukkunud kümneid inimesi.

Raudkuppel kujutab endast sõidukite järel teisaldatavat süsteemi, mille keskseks osaks on väikesed radarjuhitavad raketid, millega on võimalik Iisraeli suunas tulistatud rakette õhkida.

Iisrael hakkas ballistiliste rakettide vastast süsteemi koos USAga arendama pärast seda, kui Iraak esimese Lahesõja ajal Iisraeli pihta Scud-rakettidega tulistas. Ühendriigid on Iisraelile Raudkupli rajamiseks eraldanud sadu miljoneid dollareid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles