Obama lubab Birmale 170 miljonit dollarit abi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama ja välisminister Hillary Clinton Yangoni rahvusvahelisel lennuväljal Birmas.
USA president Barack Obama ja välisminister Hillary Clinton Yangoni rahvusvahelisel lennuväljal Birmas. Foto: SCANPIX

USA president Barack Obama teeb täna esimese Ühendriikide riigipeana visiidi Birmasse, lubades sealsetele liidritele 170 miljoni dollari ulatuses abi, teatasid kõrged ametnikud.

USA Rahvusvahelise Arengu Agentuur (USAID) taasavab Birmas oma missiooni, mille tegevus peatati kaks aastakümmet tagasi seoses sealse sõjaväelise hunta repressioonidega demokraatialiikumise vastu.

Summa, mida Obama kavatseb lubada, on kavandatud kahele aastale ning hõlmab kodanikuühiskonna projekte, muu hulgas demokraatlike institutsioonide ehitamist ning haridust.

«Me saame kasutada seda abi, et aidata premeerida positiivseid samme, mida Birma valitsus ja rahvas astuvad,» ütles üks anonüümseks jäänud USA ametnik enne Obama visiiti, lisades, et Washington võib eraldada ka rohkem abi, kuid see sõltub sellest, kuidas Birma valitsus reforme ellu viib.

Obama kohtub Birmas president Thein Seini ja opositsioonijuhi Aung San Suu Kyiga ning esineb kõnega Yangoni ülikoolis.

Obama ütles pühapäeval Tais, et tema esmaspäevane visiit Birmasse ei ole «enneaegne heakskiit» Birma valitsuse tegevusele, vaid selle eesmärk on õhutada võime uutele poliitilistele reformidele.

«See on võimalus õhutada tagant positiivseid arenguid,» ütles Obama, lisades, et Birmal on tõelise demokraatia suunas liikumisel veel palju ära teha.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles