Türgi peaminister nimetas Iisraeli terroristlikuks riigiks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan.
Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan. Foto: SCANPIX

Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan nimetas Iisraeli Gaza pommitamise pärast terroristlikuks riigiks ning süüdistas ÜROd tegevusetuses.

Istanbuli kogunenud islamiriikide liidritele peetud kõnes ütles Erdoğan, et rahvusvaheline kogukond vaatab tegevusetult pealt, kuidas Iisrael tapab Gazas süütuid lapsi, nimetades Iisraeli seejuures korduvalt terroristlikuks riigiks, vahendas uudisteagentuur AFP.

Ka süüdistas Erdoğan ÜROd selles, et maailmaorganisatsioon pole suutnud reageerida Iisraeli rünnakutele Gaza sektoris, kus alates läinud nädala kolmapäevast on saanud surma 90 ja viga sajad inimesed.

«Kui te küsite minult, kui palju ma ÜROd usaldan, siis hästi, ma ei usalda,» märkis Erdoğan, kelle sõnul on islamiriikidel ÜRO Julgeolekunõukogus vähene sõnaõigus ning seitsemiljardilist islamikogukonda puudutavad otsused langetavad viis julgeolekunõukogu vetoõigusega suurriiki.

Iisraeli ja Türgi suhted on olnud pingelised alates 2010. aastast, kui juudiriigi eriüksuslased korraldasid Vahemerel rünnaku Gazasse teel olnud Türgi abilaevale ning tapsid mereblokaadi murda üritanud Türgi reisilaeval Mavi Marmara üheksa türklasest aktivisti.

Juudiriik kinnitab, et eriüksuslased tegutsesid enesekaitseks ja vastavuses rahvusvaheliste seadustega. ÜRO uurimisraporti kohaselt kasutas Iisrael aga üleliigset jõudu abilaevastiku peatamisel. Samas leidsid raportöörid, et juudiriigi kehtestatud mereblokaad Gaza vastu oli seaduslik. 

Türgi võimud on nõudnud juudiriigilt vabandamist, kahjude hüvitamist ning Gaza blokaadi lõpetamist. Seejuures on Erdoğan varem kinnitanud, et Türgi ja Iisraeli suhted ei parane enne, kui juudiriik ei muuda oma suhtumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles