USA vastustab relvarahu kahjustavat ÜRO tegevust Gaza kriisis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA suursaadik ÜRO juures Susan Rice
USA suursaadik ÜRO juures Susan Rice Foto: SCANPIX

Ühendriigid ei kavatse ÜRO julgeolekunõukogul lubada teha avaldust, mis kahjustab vaherahu saavutamise nimel tehtavaid pingutusi, ütles riigi suursaadik ÜRO juures Susan Rice eile.

Julgeolekunõukogu 15 liikme eile peetud arutelude järel teatas Venemaa, et esitab Gaza konflikti käsitleva resolutsiooni, kui USA tõkestab madalama taseme avalduse vastuvõtmise.

Moskva on öelnud, et kui nad peaksid kavandi esitama, sisaldaks see kohest relvarahu, Egiptuse ja Araabiamaade juhitud vahendustegevuse toetamist ja üleskutset Iisraeli-Palestiina kõneluste jätkumisele.

Ühendriigid, Suurbritannia, Prantsusmaa ja Saksamaa ei olnud rahul Araabiamaade eelmisel neljapäeval esitatud avalduse kavandiga, sest selles ei mainitud Gazat kontrollivate Palestiina äärmusrühmituste raketirünnakuid Iisraelile, ütlesid diplomaadid.

Kõik lääneriigid on kinnitanud Iisraeli õigust enesekaitsele.

Palestiina saadik ÜRO juures, Riyad Mansour ütles, et Palestiina omavalitsus ja tema liitlased tunnevad frustratsiooni, et julgeolekunõukogu ei suuda vaatamata vägivalla ägenemisele Gazas mitte mingisugust avaldust teha.

«Julgeolekunõukogu ei tohi perifeerseks muutuda, hetkel on vaja, et kogu toetaks pingutusi meie rahva vastase agressiooni peatamiseks,» ütles Mansour ajakirjanikele.

USA saadik ÜRO juures Susan Rice ütles eile, et vägivald tuleb lõpetada jätkusuutlikule relvarahule toetudes.

«Ühendriigid teevad piirkonna riikidega kõigi diplomaatiliste kanalite kaudu energiliselt koostööd, et olukord Gazas maha rahustada ja vägivald lõpetada,» ütles Rice pärast julgeolekunõukogu arutelusid ajakirjanikele.  Rice'i sõnul on president Barack Obama ja välisminister Hillary Clinton eilse jooksul telefoni teel Lähis-Ida liidritega olukorra lahendamise väljavaateid arutanud.

«Kõige olulisem on, et julgeolekunõukogu tegevus suurendaks relvarahu saavutamise väljavaateid ja ei teeks midagi, mis neid kahjustaks. Me jätkame sellest eeldusest lähtuvalt tegutsemist,» sõnas Rice.

Vene saadik Vitali Tšurkin esitas ultimaatumi. «Kui teisipäeval kella 9-ks (Eesti aja järgi 16.00) avaldust heaks ei kiideta, esitame resolutsiooni,» ütles Tšurkin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles