Prantsuse konservatiivse UMPi esimeheks sai napilt Copé

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
UMP uus esimees Jean-François Copé valmistub võidukõneks.
UMP uus esimees Jean-François Copé valmistub võidukõneks. Foto: SCANPIX

Prantsusmaa konservatiivse opositsioonierakonna UMP juhivalimistel edestas Jean-François Copé napilt François Filloni, valimisi tumestasid pettusekahtlused.

Copé kogus 50,03 protsenti häältest, seljatades Filloni üksnes 98 häälega, mees võtab erakonna juhtimise üle endiselt presidendilt Nicolas Sarkozylt, teatas erakonnasisene valimiskomisjon.

Valimiskampaanias populistlikumaid seisukohti esitanud võitja kutsus vahetult pärast tulemuste selgumist Filloni endaga koostööd tegema.

Fillon ei läinud nii kaugele, et valimistulemused vaidlustada, kuid ütles, et valimistel esines ebareeglipärast tegevust. «Valimistulemus annab tunnistust suurest erakonnasisesest lõhest,» lisas Fillon.

Valimiskampaania kujunes sedavõrd räpaseks, et endine välisminister Alain Juppé palus konkurentidel oma poolehoidjad korrale kutsuda. Endise Sarkozy valitsuse välisminister hoiatas, et terve erakonna tulevik on küsimärgi all.

«UMP on lõhenenud ja üleliigselt destruktiivse vastasseisu tõttu nõrgestatud, terve kampaania jooksul on UMPi tuleviku asemel peamiseks teemaks olnud kandidaatide kinnismõte 2017. aasta presidendivalimistest,» kirjutas Juppé oma blogis.

Prantsusmaa valitsevate sotsialistide jaoks on vaatepilt rõõmustav.

«UMP-is toimuv ei tee Prantsuse demokraatiale au,» ütles sotsialistide parlamendifraktsiooni juht Bruno le Roux.

Neli ja pool aastat enne presidendivalimisi ei ole kindel, kas erakonnajuhiks valitud Copé'st saab ka presidendikandidaat 2017. aasta valimistel, sest ekspresident Sarkozy pole välistanud poliitikasse naasmist.

Nii Fillon kui ka Copé propageerivad majandusreforme ja vabaturumajandust, kuid on erinevatel seisukohtadel sotsiaalküsimustes. Copé pooldab Sarkozy karmikäelist lähenemist immigratsioonile ja islamile.

Valimiskomisjon ütles, et valimistel oli kehtivaid hääletussedeleid 175 000.

Copé võtab erakonna juhtimise üle ajal, mil sellel on hea võimalus president Hollande'i kahanevast populaarsusest kasu lõigata. Prantsusmaa ees terendab võimalik majanduslangus. Reitinguagentuur Moody's langetas esmaspäeval Prantsuse riigireitingut ühe pügala võrra tasemele AA1.

UMPi lõhenemine tegi rõõmu ka paremäärmuslikule Rahvuslikule Rindele.

«On ilmne, et UMPi esimehel puudub legitiimsus, sest erakond on kaheks jagunenud,» ütles Rinde aseesimees Florian Philippot.

Viis aastat Sarkozy valitsuses peaminister olnud Fillon läks sisevalimistele kerge favoriidina, ta heitis oma vastasele ette oportunismi.

Copé nimetas Filloni omakorda 'parempoolsete Hollande'iks', viidates endise peaministri otsustusvõimetusele ja karisma puudumisele.

Copé  jätkab sealt, kus Sarkozy tegevus pooleli jäi, püüdes häbenemata Rahvusliku Rinde valijaid.

UMPi uus esimees avaldas möödunud kuul raamatu, milles kritiseeris vaeste urbaniseerunud immigrantide kogukondades vohavat valgetevastast rassismi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles