Moskva ei toeta sanktsioone Põhja-Korea suhtes

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pyongyangi Kim Il-sungi väljakul korraldatud massimeeleavaldus Põhja-Korea raketistardi tähistamiseks.
Pyongyangi Kim Il-sungi väljakul korraldatud massimeeleavaldus Põhja-Korea raketistardi tähistamiseks. Foto: AP / Scanpix

Venemaa muretseb välisminister Sergei Lavrovi sõnul raketi Põhja-Koreast väljatulistamise pärast, kuid ei pea õigeks karistusmeetmeid Pyongyangi vastu.


Vene välisminister märkis, et vaja on keskenduda juba ÜRO Julgeolekunõukogus vastu võetud otsuste täitmisele, aga Venemaa ei kavatse muuta oma suhtumist sanktsioonidesse, vahendas RIA Novosti

Lavrov tunnistas, et muidugi paneb hiljutine raketilask muretsema, sest see ei võimalda olukorda normaliseerida, ning just sellelt positsioonilt tehakse praegu tööd kõigi huvitatud osapooltega, ent igasugused ähvardused sanktsioonidest töötavad eesmärgile vastu.

«Me ei kavatse muuta oma positsiooni, meie positsioon peegeldub neis konsensuslikes otsustes, mis viimastel aastatel on tehtud Korea poolsaare tuumaprobleemi reguleerimise teede suhtes,» teatas ta.

Põhja-Korea tulistas pühapäeval välja raketi, mis Pyonyangi teatel viis orbiidile revolutsioonilisi laule edastava satelliidi, ent USA ja selle liitlaste hinnangul võis olla mõeldud ballistilise kaugmaaraketi katsetusena. Nende riikide luureinfo väidab, et rakett kukkus Vaiksesse ookeani.

ÜRO Julgeolekunõukogus töötati lääneriikide ja Jaapani eestvõttel välja ka reoslutsioonikava, milles mõisteti toimunu hukka, ent Pyongyangi traditsioonilised liitlased, vetoõigusega Hiina ja Venemaa seda oodatult ei toetanud ja pakkusid välja mõõdukamat reaktsiooni, et hoida töös kuuepoolsete läbirääkimiste protsessi.

Põhja-Korea riigimeedia edastas täna maailmale teate, et suletud riigis on eduka raketistardi puhul toimunud meeleavaldus, millel osales umbes 100 000 inimest. Samal ajal hoiatas kommunistliku riigi sõjavägi Jaapanit kavatsuse eest saata oma sõjalaevad otsima ookeanist pühapäeval välja lastud raketi jäänuseid.

Kim Il-sungi väljakul toimunud miiting korraldati vaid päev enne seda, kui koguneb Korea RDV kõrgeima rahvakoja uus koosseis, mis kinnitab uuesti riigi liidri Kim Jong-il võimu. Korea vaatlejate hinnangul ajastati raketikatsetus parima propagandistliku tulemuse saavutamiseks just möödunud nädalavahetusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles