Iisrael peatas ajutiselt plaani maavägede sissetungiks Gazasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli sõdurid valmistamas ette tanke.
Iisraeli sõdurid valmistamas ette tanke. Foto: SCANPIX

Iisraeli valitsuse juhtivliikmed otsustasid ööl vastu tänast peatada ajutiselt plaani maavägede sissetungiks Gaza sektorisse, et anda võimalus Egiptuse vaherahupüüdlustele, ütles kõrge ametiisik täna.

«Kabineti istungil langetati otsus maavägede sissetungi plaan ootele panna, et anda diplomaatiale võimalus,» ütles tundmatuks jääda soovinud ametiisik.

Ööl vastu tänast sai Gaza õhulöökides haavata seitse palestiinlast, esmakordselt alates Iisraeli kampaania algusest eelmisel kolmapäeval ei nõudnud rünnakud ainsatki inimelu. Öise pausi lõpetasid Iisraeli Gaza linnale ja sektori põhjaosale antud hommikused õhulöögid, milles sai Gaza kiirabiteenistuse teatel surma kolm inimest.

Otsus maavägede sissetungiplaan ajutiselt peatada langetati peaminister Benjamin Netanyahu ja tema võtmeministrite, niinimetatud üheksa foorumi öisel istungil.

Tundmatuks jääda soovinud ametiisiku sõnul arutati kohtumisel nii diplomaatiliste pingutuste kui ka sõjalise operatsiooni hetkeseisu. Ministrite arutelu keskendus Egiptuse ettepanekutele, mis töötati välja Gazat kontrolliva palestiina islamistliku liikumise Hamas delegatsiooni ja Iisraeli esindajate kaudsetel kõnelustel Kairos.

Väidetavalt soovib Iisrael 24-48-tunnist relvarahu, mis annaks pooltele aega püsivama kokkuleppe väljatöötamiseks. Ajalehe Haaretz teatel peetakse tänaseid vaherahukõnelusi «otsustavateks».

«Praegu on seis vaherahu ja operatsiooni laiendamise vahel 50-50,» ütles tundmatuks jääda soovinud kõrge Iisraeli ametiisik ajalehele. «Me eelistaksime diplomaatilist lahendust, ent kui meil pole valikut, siseneme Gazasse. Muud võimalust ei ole.»

Hamas soovib väidetavalt tagatisi, et Iisrael lõpetaks suunatud tapmised ning kuus aastat kestnud Gaza blokaadi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles