Paet arutas Hiina esindajatega arenguid Põhja-Koreas

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Paet.
Urmas Paet. Foto: Peeter Langovits

Välisminister Urmas Paet arutas täna Tallinnas Hiina kompartei esindajaga Korea Rahvademokraatliku Vabariigi raketilähetuse tõttu tekkinud pingeid.


Hiina Kommunistliku Partei keskkomitee välissuhete aseminister Chen Fengxiang ja Paet tõdesid, et rahu ning stabiilsuse saavutamine Korea poolsaarel on tähtis, teatas välisministeerium.

«On vajalik, et Põhja-Korea peaks kinni ja austaks ÜRO resolutsioone ning töötaks rahu ja stabiilsuse saavutamise nimel Kirde-Aasias ning järgiks [...] tuumarelvade piiramise ühisavaldust,» märkis Paet.

Põhja-Korea tulistas pühapäeval välja raketi, mis Pyonyangi teatel viis orbiidile sidesatelliidi, kuid USA ja selle liitlaste hinnangul oli raketilähetuse eesmärk katsetada ballistilist kaugmaaraketti.

Välisminister rõhutas ka rahvusvahelise koostöö tähtsust ülemaailmse finants- ja majanduskriisi ületamisel ning kinnitas, et G20 arenenud ja arenevate tööstusmaade klubi on selliseks koostööks sobiv platvorm.

Paeti hinnangul on Eesti ning Hiina vahelised majandus- ja kaubandussuhted head, kuid võiksid olla veelgi elavamad. «Majanduskoostöö tihendamisel on oluline roll käesoleva aasta sügisel Tallinnas koguneval Eesti-Hiina majanduskoostöö ühiskomisjonil,» lisas Paet.

Kahe riigi esindajad peatusid ka haridus- ja kultuurisuhetel ning avaldasid heameelt pikaaegse ning eduka koostöö üle. Paet tõdes, et huvilised saavad hiina keelt õppida Tartu ja Tallinna ülikoolis, kuid on käinud seda tegemas ka Hiinas. «Loodame, et peatselt saab eesti keelt õppida ka Pekingis,» mainis Paet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles