Meikar: Moldova kommunistide võidus ei ole süüdi pensionärid

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rumeenias õppivad Moldova tudengid avaldamas meelt Sculeni piiripunktis, kus neid keelduti kodumaale laskmast.
Rumeenias õppivad Moldova tudengid avaldamas meelt Sculeni piiripunktis, kus neid keelduti kodumaale laskmast. Foto: AFP / Scanpix

Riigikogu Moldova sõprusrühma aseesimehe Silver Meikari hinnangul on arvamus, et kommunistide edu Moldova parlamendivalimistel tagasid pensionärid, tõeliselt eksitav.

Meikari sõnul mängis kommunistide võidu juures olulist rolli venekeelse elanikkonna jätkuv toetus kommunistidele, vahendas Reformierakonna pressiesindaja.

«Lääneriikide poolt rahastatud exit-poll toob esile tõsiasja, et kommunistid suutsid nendel valimistel esmakordselt saada suure osa noorte toetuse. Voronin on mänginud osavat mängu toetades korraga nii häid suhteid Moskvaga kui ka integreerumist läände. See võttis ühelt poolt hääli ära tugevalt läände orienteeritud parteidelt ning teisalt ei lasknud 6-protsendilist valimiskünnist ületada ühelgi vähemusparteil,» lausus Meikar.

«Lisaks avalik-õiguslikule televisioonile ja raadiole kontrollib kommunistlik partei sisuliselt kahte erakanalit ja mitmeid raadiojaamu,» kirjeldas kommunistide kampaania edukust Meikar. «Samuti kasutasid nad efektiivselt ukselt-uksele kampaaniat oma sõnumite edastamiseks.»

Meikari sõnul saaks Moldovas midagi muutuda alles pärast seda, kui opositsiooniparteid suudaksid teha sisulist koostööd ning mitte omavahel konkureerida.

«Opositsiooni koostöö lakmuspaberiks on parlamendis toimuv presidendivalimine. Kui suudetakse ühiselt koonduda alternatiivse kandidaadi taha, tulevad suvel uued valimised, kus opositsioonil on võimalik saada parem tulemus,» ütles Meikar.

Meikar ei kiida heaks vägivaldseid tänavarahutusi Chişinăus.

«Oranži revolutsiooni ajal Kiievis ja telklaagri ajal Minskis ei näinud ma ühtegi lõhutud akent ega meeleavaldajate vägivallatsemist. Vägivald lämmatab poliitilised sõnumid,» toonitas Meikar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles