Abbas loodab Gazas relvarahu enne Clintoni visiidi lõppu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palestiinlaste meeleavaldus USA välisministri Hillary Clintoni ja Palestiina liidri Mahmoud Abbasi tänase kohtumise ajal.
Palestiinlaste meeleavaldus USA välisministri Hillary Clintoni ja Palestiina liidri Mahmoud Abbasi tänase kohtumise ajal. Foto: SCANPIX

Palestiina president Mahmoud Abbas loodab, et Gaza sektoris kuulutatakse välja relvarahu, enne kui USA välisminister Hillary Clinton lõpetab oma visiidi regioonis, ütles kõrge ametnik täna.

«President Abbas ütles Clintonile, et Egiptus on kõige võti,» lausus palestiinlaste läbirääkija Saeb Erekat pärast Jordani jõe läänekaldal Ram Allah's toimunud Clintoni ja Abbasi kohtumist. «President Abbas avaldas lootust, et relvarahu kuulutatakse välja enne, kui Clinton Egiptusest lahkub.»

Clinton ega Abbas 45-minutilist kohtumist ise ei kommenteerinud. USA välisminister kohtus ka Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahuga ning suundub Kairosse, kus Egiptus vahendab Hamasi ja Iisrael läbirääkimisi. Sealt sõidab ta tagasi Washingtoni.

Erekati sõnul kinnitas Clinton Abbasile, et Ühendriigid on teinud kõik võimaliku, et kaheksa päeva kestnud konfliktile relvarahuga lõpp teha.

«Iga tund, mis ilma relvarahuta möödub, on Gazas inimlik katastroof,» ütles Erekat, kes süüdistas Iisraeli vaherahu saavutamise takistamises.

Abbas ja Clinton arutasid ka palestiinlaste kava paluda 29. novembril ÜRO-s mitteliikmest vaatlejariigi staatust ning Clinton kutsus Abbasi seda plaani edasi lükkama. Kavale on vastu nii USA kui ka Iisrael.

Abbas kinnitas vastu, et plaani eesmärk ei ole Ühendriikidele või kellelegi teisele vastu astumine, vaid kahe riigi lahenduse ja rahuprotsessi säilitamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles