Iisrael ja Hamas sõlmisid relvarahu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ja kaitseminister Ehud Barak pressikonverentsil.
Iisraeli peaminister Benjamin Netanyahu ja kaitseminister Ehud Barak pressikonverentsil. Foto: SCANPIX

Palestiina islamistlik liikumine Hamas ja Iisrael jõudsid kolmapäeval kokkuleppele kehtestada Gaza sektoris ja selle ümbruses relvarahu, teatas Hamasi kõrge ametnik uudisteagentuurile AFP.

Egiptuse välisministri Mohammed Kamel Amri sõnul jõustub rahu kell 21.

Kairos kõnelustel osalenud USA välisminister Hillary Clinton tõdes, et relvarahulepe sündis «just kriitilisel hetkel». Ta kiitis Egiptuse valitsust ja vahendajana tegutsenud president Mohamed Mursit rahu saavutamiseks tehtud jõupingutuste eest.

Kairos oli kohal ka ÜRO peasekretär Ban Ki-moon.

Iisraeli ja Hamasi relvakonflikt on kestnud juba üle nädala ning selle aja jooksul on saanud surma ligi 150 palestiinlast ja viis iisraellast. Iisraeli õhujõud on teinud konflikti vältel Gaza sektorisse üle 1500 lahingulennu ning Iisraeli territooriumile on Gazast tulistatud üle 1400 raketi.

Iisraeli ärimetropolis Tel Avivis aga õhiti kolmapäeval bussis pomm, enamik 17 kannatanust sai vaid kergeid vigastusi.

USA president Barack Obama tänas relvarahu saavutamise eest Mursit ja Iisraeli peaministrit Benjamin Netanyahut.

Netanyahu kantselei avalduse kohaselt otsustas Iisrael anda Egiptuse ettepanekutele võimaluse.

«Mõni aeg tagasi kõneles peaminister Benjamin Netanyahu president Barack Obamaga ja nõustus tema soovitusega anda võimalus Egiptuse relvarahuettepanekule ja seeläbi olukorra stabiliseerimisele ja rahustamisele enne, kui tekib vajadus suuremat jõudu kasutada,» seisis avalduses, milles korrati, et juudiriik teeb kõik vajaliku oma kodanike kaitseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles