Tippkohtumise-eelne vägivald Pakistanis nõudis 28 inimelu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kohalikud uurivad suitsiiditerroristi rünnakupaika Rawalpindis (Pakistan).
Kohalikud uurivad suitsiiditerroristi rünnakupaika Rawalpindis (Pakistan). Foto: SCANPIX

Pakistanis Rawalpindis tappis enesetapuründaja eile veriseimas rünnakus 16 inimest, rahvusvahelise tippkohtumise eel puhkenud vägivald nõudis riigis päevaga kokku vähemalt 28 inimelu.

Pealinna Islamabadi lähistel asuva sõjaväelinna politseiülem ütles, et püha kuu «muharrami» ajal - mis on sektantliku vägivalla üheks magnetiks - kärgatanud plahvatus leidis aset hetkel, mil julgeolekuametnikud kontrollisid mošeesse teel olnud usulise rongkäiguga liitunud meest.

«Hukkunute koguarv on kerkinud nüüd 16-ni, umbes 32 inimest, nende seas üheksa last, said vigastada,» ütles päästeteenistuse esindaja Waqas Rehman AFP-le.

Pakistani ühiskonnale tuletati taas süngel moel meelde julgeolekuga seotud probleeme, kui varem päeval leidsid mitmel pool riigis aset eri laadi rünnakud, milles hukkus 12 inimest.

Riigi edelaosa linnas Quettas rünnati pommiplahvatusega laste koolibussi eskortinud armeesõidukit. Surma sai neli sõdurit ja naissoost kõrvalseisja, ütles politsei. Enam kui 20 inimest sai viga, kui lõhkes seisvale mootorrattale paigaldatud kaugjuhitav pomm, ütles linna politseiülem Hamid Shakeel.

Tema sõnul vedas buss kohalike armeeohvitseride lapsi, kes käivad piirkonna erinevates koolides.

«(Haavatutest) kuus-seitse on raskes seisundis,» lisas Shakeel.

Kaks inimest hukkus Pakistani suurimas linnas Karachis, kui mineeritud mootorrattas rammis šiiamoslemite mošee lähedal Orangi linnaosas rikšat, ütles linna politseiülem Iqbal Hussain AFP-le.

Vaid mõni minut hiljem kärgatas teine plahvatus, milles sai viga seitse inimest, teiste seas ajakirjanikud, politseinikud ja omakaitseväelased, kes esimese plahvatuse peale kohale saabusid, ütles teine kõrge politseiametnik.

Pakistani loodeosas Bannus sai varitsusrünnakus surma neli politseinikku, ütles kohalik politseiametnik Nisar Ahmed Tanoli AFP-le.

Shangla piirkonnas sai teeäärse pommi plahvatuses surma politseinik, veel neli korrakaitsjat sai vigastada, ütles politseiallikas.

Pealinna on koondatud tuhandeid politseinikke ja omakaitseväelasi, kelle ülesanne on tagada julgeolekut Areneva 8 (D8) riikide tippkohtumisel, mis algab neljapäeval. Islamabadi kogunevad Egiptuse, Bangladeshi, Indoneesia, Iraani, Malaisia, Nigeeria, Pakistani ja Türgi ametnikud ja poliitikud.

Islamabadis peetakse harva rahvusvahelisi tippkohtumisi, sest riik peab jätkuvalt silmitsi seisma islamistliku äärmuslusega.

Nõupidamisele peaksid teiste kõrgete poliitikute seas kavakohaselt saabuma ka Iraani president Mahmoud Ahmadinejad ja Türgi peaminister Recep Tayyip Erdoğan.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles