Riigiduuma kaitsekomitee toetab ajateenistuse pikendamist

Mari Kamps
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene sõdurid demonstreerivad marsisammu Punasel väljakul Moskvas.
Vene sõdurid demonstreerivad marsisammu Punasel väljakul Moskvas. Foto: SCANPIX

Riigiduuma kaitsekomitee plaanib teha kaitseministrile Sergei Šoigule ettepaneku pikendada kohustuslikku ajateenistust pooleteise aastani.

Komitee esimees Vladimir Komojedov ütles intervjuus ajalehele Izvestija., et ajateenistuse lühendamine aastani oli poliitiline otsus ja mõjus halvast armee lahinguvalmidusele.   

«Kui väljaõppeaega mitte arvestada, siis isikkoosseis teenib pool aastat ja juba see vabanebki. Pooled lahkuvad, pooled jäävad, saabub teine pool ilma ettevalmistuseta nolke,» selgitas ta ja lisas, et nii ongi sõjaväe lahinguvalmidus ebaühtlane.   

Rahvasaadiku väitel ei lahendaks probleemi ka ülemine palgaarmeele, kuna nii või teisiti on reservväelasi vähe.

Komojedovi ideel on juba ka poolehoidjaid. Näiteks presidendivalimiste ajal Vladimir Putini kampaaniastaapi juhtinud režissöör Stanislav Govoruhhin leiab, et «aastane armeeteenistus on anekdoot».  

Venemaa lühendati ajateenistuse pikkust kahelt aastalt ühele aastal 2006. Selline otsus oli seotud plaanidega minna astmeliselt üle palgaarmeele.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles