Grybauskaitė lubab küsida lisaraha Ignalina tuumajaama sulgemiseks

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ignalina tuumajaam
Ignalina tuumajaam Foto: Artur Sadovski

Leedu president Dalia Grybauskaitė, kes viibib Brüsselis Euroopa Liidu eelarvekõnelustel, lubas paluda abi Ignalina tuumajaama sulgemiseks ja nimetas väljakäidud summat (210 miljonit eurot) «väga väikeseks».

«Meie jaoks on oluline, et mingit tärminit ei oleks ja oleks võimalus seda järgmiseks finantsperioodiks pikendada,» ütles Grybauskaitė ajakirjanikele.

Leedu valitsuse esindajad on korduvalt rõhutanud, et ELi pakutavast summast ei piisa tuumajaama konserveerimiseks, kuna Leedul endal selleks rahaei jätku. Ignalina  tuumajaam otsustati sulgeda ELi nõudel ja selle kohustuse võttis Leedu endale ELiga liitumise lepingus.

Grybauskaitė ütles, et tal on Ignalinat puudutavates kõnelustes hea seljatagune, sest kuupäeva ei mainitud Leedu ELi liitumisdokumentides.

Ta möönis, et Leedu kaotas aega ning venitas, mistõttu suudab riik praegu kasutada vaid 60 protsenti Ignalina sulgemiseks saadud rahast. Kuid tema hinnangul on praeguses eelarvekavas ette nähtud 210 miljonit eurot liiga vähe. EL andis aastail 2007-2013 Leedule sulgemiseks 1,37 miljardit eurot.

Leedu hinnangul on Ignalina sulgemiseks kuni 2020. aastani vaja umbes 770 miljonit eurot ning kuni 2030. aastani kokku kuni 1,5 miljardit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles