Põhja-Korea parlament kinnistas Kim Jong-ili võimu

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Korea Rahvademokraatliku Vabariigi parlament hääletas täna stalinistliku riigi liidri Kim Jong-ili uuesti relavajõudude ülemjuhatajaks.


«12. kõrgema rahvaassamblee esimesel istungil valiti juht Kim Jong-il riikliku kaitsekomitee esimeheks,» teatas Põhja-Korea riiklik uudisteagentuur KCNA, vahendas Reuters.

Ametliku avalduse kohaselt avaldasid parlamendisaadikud Kimile tingimusteta toetust ja usaldust, sest riigipea on saatnud korda surematuid tegusid, mis võimaldavad tal pikalt riigi ajaloos särada, teatas AFP.

Väidetavalt viibis Kim hääletuse ajal ise ka parlamendis, seda hoolimata USA ja Lõuna-Korea ametnike väidetest, nagu oleks 67-aastast riigijuhti möödunud aasta augustis tabanud insult. Mõned väljaanded spekuleerisid ka tema võimaliku surma üle.

Kuigi Põhja-Korea ametlik meedia on väited riigipea võimalikust haigusest tagasi lükanud, on harvad avalikud esinemised seadnud kahtluse alla tema võime riiki edasi juhtida ning lisanud hoogu spekulatsioonidele, kas paariariigi võimuaparaat on veel tema kontrolli all. Samuti on lääneriikide jaoks on olulise tähtsusega küsimus, kes langetab otsuseid, mis puudutavad tuumaprogrammi.

Analüütikute hinnangul tähendab Kimi jätkamine relvajõudude ülemjuhatajana tema võimu kinnistamist, mis omakorda sillutab tema poegadele teed võimule.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles