Algirdas Butkevičius kinnitati Leedu peaministriks

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatide liider Algirdas Butkevičius toetajatega.
Sotsiaaldemokraatide liider Algirdas Butkevičius toetajatega. Foto: SCANPIX

Leedu president Dalia Grybauskaitė kinnitas täna ametlikult sotsiaaldemokraatide juhi Algirdas Butkevičiuse peaministriks.

Neljapäeval seimis toimunud hääletusel toetas Butkevičiuse kandidatuuri 90 saadikut, vastu hääletas 40 ja neli jäi erapooletuks, vahendas uudisteagentuur BNS.

Butkevičiuse juhitavad sotsiaaldemokraadid on kaasanud valitsusliitu ka Tööerakonna, tagandatud ekspresidendi Rolandas Paksase partei Kord ja Õiglus ning Leedu Poolakate Valimisaktsiooni. Neljal erakonnal on 141-kohalises parlamendis kokku 86 saadikukohta.

Butkevičius peaks saatma juba täna presidendile oma valitsuskabineti ministrikandidaadid.

Enamik kandidaate on selgunud, kuid veel pole teada, kelle esitab Tööerakond põllumajandus- ja kultuuriministriks. Samasse erakonda kuuluvast Loreta Graužinienėnest peaks saama aga sotsiaal- ja tööminister ning Virginija Baltraitienėst haridus- ja teadusminister.

Sotsiaaldemokraadid on lubanud rahandusministriks esitada Rimantas Šadžiuse, majandusministriks Birutė Vėsaitė, tervishoiuministriks Vytenis Andriukaitise, välisministriks Linas Linkevičiuse, kaitseministriks Juozas Olekase ning transpordi- ja kommunikatsiooni ministriks Rimantas Sinkevičiuse.

Justiitsministeeriumi juhtimine peaks minema samuti sotsiaaldemokraatidele. Uueks ministriks peaks saama kas Juozas Bernatonis või Julius Sabatauskas.

Kord ja Õiglus soovib keskkonnaministriks esitada Valentinas Mazuronise ja siseministriks Remigijus Žemaitaitise, Leedu Poolakate Valimisaktsiooni kuuluvast Jaroslav Neverovičist peaks saama energiaminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles