USA analüütikud: Venemaale on Obama tagasivalimine ilmselt kergendus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Barack Obama saabus võidukõnet pidama koos perega.
President Barack Obama saabus võidukõnet pidama koos perega. Foto: SCANPIX

USA analüütikute hinnangul tuntakse Moskvas ilmselt kergendust, et Ühendriikide presidendiks valiti tagasi Barack Obama, on ta ju juba Venemaa jaoks teada tuntud mees, kes ei viibutanud kampaania ajal Kremli suunas rusikat nagu ta vabariiklasest rivaal.

Samas on vaatlejaid, kelle arvates oleks Romeny Valgesse majja pääsemine olnud Kremli jaoks isegi hea uudis, kuna see oleks lubanud ka Putini meeskonnal kirjeldada Ameerikat Venemaa suurima vaenlasena ja kasutada USA vastast viha oskuslikult sisepoliitikas, vahendas ERR Uudised «Välisilma».

Kui Mitt Romeny pidas Venemaad vaenlaseks, siis Barack Obama andis üsna kampaania alguses mõista, et soovib ametisse tagasi saades jätkata Moskvaga pragmaatilisi suhteid.

Kohe kui USA uus välisminister paika saab, näeme ilmselt, kas Obama on valmis alustama Moskvaga mingil kujul tagatoa läbirääkimisi ja millisel kujul jätkub praegu ummikusse jõunud suhete ümberlülitamise ehk reset-poliitika.

Ameerika vaatlejad, kes valimiste järel Ühendriikide ja Venemaa suhtetest on kirjutanud, märgivad, et veel on raske öelda, kui palju Washingtonil Obama teisel ametiajal Venemaa jaoks üldse aega jagub.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles