Kongo DV väejuht on valmis Gomat tagasi vallutama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kongo mässulised Gomas.
Kongo mässulised Gomas. Foto: SCANPIX

Kongo Demokraatliku Vabariigi (DV) sõjaväe juhataja kindral François Olenga ütles esmaspäeval, et on valmis vasturünnakule asuma, kui sissirühmituse M23 võitlejad ei ole teisipäevaks Gomast lahkunud.

«Kui mässulised ei järgi Aafrika Liidu teisipäevaks määratud Goma linnast lahkumise tähtaega, kavatseme meie teha oma tööd ja taastada keskvõimu kontroll linna üle,» ütles Olenga AFP-le.

«Terve riigi elanikkond on mässuliste agressiooni vastu, see on meie jaoks piisav põhjus sekkumiseks, mis ühtlasi tõstab ka meie moraali,» lisas kindral.

Aafrika Liit ärgitas pühapäeval sissirühmitust M23 järgima piirkondliku tippkohtumise üleskutset lõpetada lahingutegevus.

ALi liider Nkosazana Dlamini Zuma tervitas Kongo DV valitsuse lubadust M23 õigustatud nõudmisi kuulda võtta, kuid ütles, et mässajad ise peavad astuma kiiresti samme, «mida neilt oodatakse».

M23 poliitiline liider, keda tema väitel Uganda pealinnas Kampalas toimunud tippkohtumisele ei kutsutud, kohtus Kongo DV presidendi Joseph Kabilaga, et alustada läbirääkimisi.

«Otseläbirääkimised on kavandatud meie ja Kabila vahel ning (toimuvad) homme (pühapäeval),» ütles Jean-Marie Runiga Lugerero laupäeval telefoni teel AFP-le.

Kohtumine toimub pärast seda, kui M23 võitlejad hõivasid teisipäeval riigi idaprovintsis Põhja-Kivus strateegilise tähtsusega Goma linna.

Mõni päev varem oli Kabila välistanud kõnelused mässulistega.

Kongo DV president osales laupäeval Kampalas regionaalsel tippkohtumisel, mille keskseks teemaks oli olukord tema riigis. Piirkonna riikide juhid võtsid vastu avalduse, mille kutsuti M23 viima oma võitlejad 48 tunni jooksul Gomast välja.

Runiga Lugerero ütles, et teda pole teavitatud 48-tunnisest tähtajast, rõhutades, et võitlejate lahkumine Gomast saab toimuda ainult läbirääkimistel saavutatud kokkuleppe kaudu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles