USA kapten üritas piraatide juurest põgeneda

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maersk Alabama kapten Richard Phillips.
Maersk Alabama kapten Richard Phillips. Foto: Reuters / Scanpix

USA lipu all sõitva Taani kaubalaeva kapten Richard Phillips, kes jäi piraatide kätte pantvangi kolmapäeval, üritas Somaalia rannikul olukorda jälgiva sõjalaeva teatel eile põgeneda, kuid ta püüti kinni.


Phillips hüppas merel hulpivast päästepaadist välja ja üritas ilmselt ujuda lähedalviibiva sõjalaeva USS Bainbridge juurde. Talle hüppasid aga järele ka piraadid, kes võtsid mehe uuesti kinni ning viisid paati tagasi, rääkis üks ametnik CNNi andmetel.

USA mereväes usutakse, et kapten viga ei saanud. Phillips on pantvangis kolmapäevast, kui ta end väidetavalt ise andis konteinerlaevale Maersk Alabama tunginud piraatide kätte. Teda valvavad neli mereröövlit, kes ei näita mingit märki kavatsusest alistuda.

Aafrika sarvest umbes poole tuhande kilomeetri kaugusel lühikeseks ajaks kaaperdatud alus oli esimene USA lipu all sõitev laev, mis langes selles regioonis piraatide kätte. Alabama pardal on paarikümneliikmeline ameeriklastest koosnev meeskond, kelle õnnestus piraadid laeva pardalt tõrjuda, kuid mitte oma kaptenit vabastada.

USA merevägi saadab sagenenud rünnakute tõttu piirkonda veel sõjalaevu. USS Bainbridge saab peagi appi rakettidega ja helikopteritega varustatud USS Halyburtoni ning suure meditsiiniüksusega USS Boxeri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles