Obama taotleb sõjategevusele täiendavalt kümneid miljardeid

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Barack Obama käis ise sel nädalal üllatuslikult Iraagis kohtumas oma maa sõduritega.
USA president Barack Obama käis ise sel nädalal üllatuslikult Iraagis kohtumas oma maa sõduritega. Foto: AFP / Scanpix

USA valitsus taotleb sõjategevuse rahastamiseks Afganistanis ja Iraagis täiendavaid vahendeid 83,4 miljardi dollari ulatuses 2009. eelarveaasta lõpuni, ütlesid Valge Maja ametnikud neljapäeval.

«Lisaeraldis(e taotlus) läheb tõenäoliselt täna kongressi,» ütles pressiesindaja Robert Gibbs ajakirjanikele, kasutades terminit, mida kasutatakse tavalisest eelarveprotsessist väljapoole jäävate lisataotluste puhul.

Valge Maja teine nõunik avaldas taotletava summa suuruse.

Gibbsi sõnul läheb lisavahendeid tarvis Afganistanis kasutusele võetava uue strateegia rahastamiseks ning Iraagi puhul tegevuskavale, mis päädib kõikide lahingüksuste taandumisega.

Taotlus sisaldab Afganistani-strateegia osas tõenäoliselt ka abiraha Pakistanile, ütles veel üks valitsusametnik ja lisas, et võimalik on ka rahaeraldise küsimine palestiinlastele.

Seni oli president Barack Obama seisnud jõuliselt vastu sõjategevusega seotud lisaeraldiste eraldi kasutamisele ja koondas need 1. oktoobrist algava 2010. fiskaalaasta eelarvesse, kuid sel aastal alarahastatud armee vajab raha koheselt.

Praeguse lisaeraldise taotlemise põhjus on sõjategevuse alarahastamine sel eelarveaastal, mis lõppeb 30. septembriga.

«Me ei saa oodata kuni eraldiste protsess ühele poole saab augustis või septembris, et rahastada operatsioone Iraagis ja Afganistanis juunis,» sõnas Gibbs.

Tema sõnul on tavapärane lisaraha küsimine, millest Obama on varem rääkinud, sattunud ohvriks raha eraldamise senisele praktikale.

Gibbsi kinnitusel on tegemist viimase lisaeraldisega sõjategevusele kahes konfliktipiirkonnas.

Kongresmenid kritiseerisid teravalt eelmise presidendi George W. Bushi valitsust sõdade rahastamise eest lisaeraldiste abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles