Ungari paremäärmuslik poliitik nõudis juutide nimekirja koostamist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jobbiku lipp
Jobbiku lipp Foto: SCANPIX

Ungari juudiorganisatsioonid on reageerinud protestikisaga paremäärmusliku poliitiku üleskutsele, et valitsus koostaks nimekirja rahvuslikule julgeolekule ohtu kujutavatest juutidest.

Ungari suuruselt kolmanda poliitilise jõu Jobbik juhtfiguur, parlamendisaadik Marton Gyöngyösi põhjendas nimekirja vajadust seoses Gaza konfliktiga kõrgenenud pingetega. Tema sõnul peaks nimistu sisaldama ka parlamendi ja valitsuse liikmeid, vahendas Reuters.

Oponendid on Jobbiku sagedased antisemiitlikud avaldused ja karmi retoorika mustlaste vastu hukka mõistnud, nimetades seda populismiks 2014. aasta valimiste eel.

Jobbik ei ole varem kunagi avalikult kutsunud üles koostama nimekirju juutidest.

«Olen holokausti üle elanud,» ütles Ungari juudikoguduste ühenduse tegevdirektor Gusztav Zoltai. «Minusuguste inimeste jaoks tekitab see toorest hirmu, olgugi et on selge, et see teenib vaid poliitilisi eesmärke. See on Euroopa häbi, maailma häbi.»

Jobbik on varem süüdistanud juute kristlaste vere kasutamises usurituaalidel.

«Jobbik on selle keskaegse ebausu esindamisest edasi liikunud avalikult natsistlike ideoloogiateni,» märkis rabi Slomo Koves.

Ka Ungari valitsus mõistis tema avalduse hukka.

Gyöngyösi tegi üleskutse parlamendis pärast seda, kui välisministeeriumi kantsler Zsolt Nemeth ütles, et Budapest toetab rahumeelset lahendust Lähis-Ida konfliktile, kuna see oleks meeltmööda nii Ungari päritolu iisraellastele kui ka Ungari juutidele ja palestiinlastele.

Täna teatas Gyöngyösi, et pidas silmas üksnes Iisraeli ja Ungari topeltkodakondsusega isikuid.

«Ma palun vabandust oma juutidest kaasmaalastelt oma sõnade eest, millest võidi valesti aru saada,» ütles ta Jobbiku kodulehel. Hiljem teatas ta, et ei kavatse tagasi astuda.

Gyöngyösi (35) on diplomaadi poeg, kes kasvas üles Lähis-Idas ja Aasias – Egiptuses, Iraagis, Afganistanis ja Indias – ja kelle kontorit ehivad Iraani ja Türgi suveniirid. Ta on lõpetanud Dublini Trinity kolledži, kus tudeeris majandust ja politoloogiat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles