Gruusia peatänavad täitusid meeleavaldajatega ka eile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eile kogunes Thbilisi kesklinna uudisteagentuuride hinnangul umbes 25 000 meeleavaldajat, kes nõudsid president Mihhail Saakašvili tagasiastumist.
Eile kogunes Thbilisi kesklinna uudisteagentuuride hinnangul umbes 25 000 meeleavaldajat, kes nõudsid president Mihhail Saakašvili tagasiastumist. Foto: ITAR-TASS / Scanpix

Eilegi täitsid Gruusia pealinna Thbilisi tänavaid tuhanded president Mihhail Saakašvili tagasiastumist nõudvad meeleavaldajad, kes blokeerisid ajutiselt kolm suurt tänavat ja marssisid riigipea maja juurde.


Uudisteagentuuri AFP teatel lubasid opositsionäärid jätkata teede blokeerimist kella kolmest üheksani pärastlõunal iga päev, kuni Saakašvili tagasi astub. Ka tõotasid nad meeleavalduste laiendamist mujale Gruusiasse.



«Opositsioon otsustas alustada rahvuslikku allumatuse kampaaniat,» teatas Kakha Kukava, üks Konservatiivse Erakonna juhtidest, Thbilisi südalinna kogunenud umbes 25 000 meeleavaldajale.



«Kui ta ei lepi meie nõudmistega, siis me tugevdame survet ja protestid muutuvad teravamaks mitte ainult parlamendi juures, vaid ka teistes kohtades, näiteks presidendihoone ees,» hoiatas opositsioonilise Uute Õiguste partei liider David Gamkrelidze.



Üleeile tõi Saakašvili lahkumist nõudev meeleavaldus AFP teatel kokku vähemalt 60 000 inimest, kes süüdistasid president Saakašvilit kuue aasta taguse rooside revolutsiooni põhimõtetest ja reformilubadustest taganemises ning peavad teda vastutavaks ka sõja eest Venemaaga.



Reutersi andmetel jäi parlamendi ette ka ööseks mitukümmend protestijat ning laia Rustaveli prospekti sulgesid pargitud autod ja metalltõkked. AFP andmetel oli kõleda külma ja tuule käes tänaval ööbijaid mitusada.



Saakašvili keeldub tagasi astumast, kuid on enda sõnul valmis vastasleeriga läbi rääkima. «Ma olen viimase viie aasta jooksul kuulnud ultimaatumeid igal kuul,» märkis president.


«Minu ametiaeg lõppeb aastal 2013.» Saakašvili sõnul on ta valmis arutama selliseid küsimusi nagu valimisreform ja põhiseadusmuudatused, mis lubaksid linnapeade ja teiste kohalike võimukandjate otsevalimist.



«Siin riigis on vaesus, mida on süvendanud sõda ja majanduskriis ning meie kodanikud on praegu nende probleemide pärast vihased. Mina olen ka vihane,» ütles Saakašvili. «Kõigest sellest üle saamine pole lihtne. Selleks läheb vaja koosmeelt ja dialoogi.»



Gruusia julgeolekunõukogu juht Eka Tkešelašvili ütles ajakirjanikele, et politsei ei takista meeleavaldajatel teede blokeerimist ning kutsus samuti opositsionääre läbirääkimistele.



«Me loodame, et millalgi lähiajal valib opositsioon konstruktiivse lähenemise,» sõnas ta.


Diplomaatide arvates ei pruugi aga opositsiooniline allianss suuta säilitada üksmeelt ega koguda ka piisavaid masse oma sihtide saavutamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles