Tai protestijad nurjasid Aasia tippkohtumise

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tai praeguse valitsuse vastu protestivad endise peaministri Thaksin Shinawatra toetajad sundisid oma aktsioonidega ära jätma nädalavahetusel kuurortlinnas Pattayas toimuma pidanud Aasia maade tippkohtumise.

Pattayasse tungisid läbi teesulgude juba eile ligi paar tuhat punastes särkides Thaksini toetajat ning täna blokeerisid nad sissepääsu hotelli, kus pidid peagi kohtuma Jaapani, Lõuna-Korea ja Hiina välisministrid, vahendasid AFP ja Reuters.

Tai valitsuse pressiesindaja teatel lükati nii tänaseks kui homseks plaanitud kohtumised kõrgete külaliste julgeoleku pärast tähtajatult edasi ning peaminister Abhisit Vejjajiva kuulutas kuurortlinnas ja seda ümbritsevas Chonburi provintsis välja eriolukorra, et evakueerida riigipead linnast.

See tähendab kõigi rohkem kui viie inimesega avalike kogunemiste keeldu ning annab poliseile õiguse pidada inimesi süüdistuseta kinni seitsmest päevast kuni kuu ajani. Televisioonis esinenud peaminister lubas meetmed tühistada, kui olukord on saadud kontrolli alla.Hiljem ta seda tegigi.

AFP andmetel hakati välisriikide liidreid kohe linnast helikopteritega ära toimetama. Nad viidi lähedalasuvale U-Tapao sõjaväelennuväljale. Meedia teatel on sinna jõudnud ka Abhisit ise, kuid paljud veel ootavad oma järge luksushotellides, kus nad ööbisid.

Ennetähtaegseid valimisi nõudvad valitsusvastased meeleavaldajad on sel nädalal juba ka Bangkokis protestinud. Nad peavad praegust valitsusjuhti ebalegitiimseks ning keelduvad tunnistamast tema allkirjaga kinnitatud leppeid teiste riikidega.

Pattayasse üleilmset finantskriisi ja muid regionaalseid valuteemasid arutama saabunud ASEANi maade ja teiste riikide liidrite kohtumised pidid täishoo saama täna ning lõppema homme. Sõlmitama pidi muu hulgas maailma suurima vabakaubandustsooni loomiseks vajalik investeerimisleping Hiinaga.

Tähtsa ürituse nurjamine on tõsiseks häbiks Tai valitsusele, mis tõusis eelmise rahutustelaine järel võimule alles detsembris, märkis BBC korrespondent. Ida-Aasia tippkohtumisele on osalema kutsutud ka India, Austraalia ja Uus-Meremaa.

2006. aastal sõjaväelise pöördega kukutatud Thaksinit toetavate «punasärkide» kõrval valmistavad võimudele muret ka valitsusmeelsed sinistes särkides demonstrandid, kuna kahe vaenutseva leeri vahel on toimunud juba kokkupõrkeid.

Märulipolitsei üksikud katsed korda luua nurjusid ning mõned inimesed said ka vigastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles