Piraadid tahavad vangistatud USA kapteni suuremale laevale viia

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA tahab Somaalia piraatide elu kibedaks teha.
USA tahab Somaalia piraatide elu kibedaks teha. Foto: AP / Scanpix

Somaalia ranniku lähedal ühe kaubalaeva ameeriklasest kaptenit kinni hoidvad piraadid hoiatasid, et nad kavatsevad pantvangi suuremale laevale üle viia, ning soovitasid seda mitte takistada.


AFP andmetel valvab päästepaadis viibivat kapten Richard Phillipsit praegu endiselt vaid neli piraati ning tema üleviimine röövlitele appi ilmunud suuremale laevale annaks neile paremaid võimalusi kaitseks, kui USA merevägi peaks üritama oma kodanikku vabastada.

Puntlandi poolautonoomse piirkonna rannikul asuva Eyli sadama lähedal redutav piraatide juht Abdi Garad kinnitas seda. «Praegu pole vastasseisus ameeriklastega arenguid,» tõdes ta agentuurile satelliittelefoni vahendusel.

«Me kavatsema pantvangi viia üle ühele laevadest, mida meie sõbrad hoiavad Garacadi piirkonnast, et me saaksime oodata,» lisas ta, täpsustamata siiski, millisest laevast ta räägib.

Reutersi andmetel lootsid teised piraadid jõuda sündmuskohale varem kaaperdatud Saksa kaubalaevaga, mille pardal on 24 pantvangi, kuid viimaste teadete kohaselt ei õnnestunud neil triivivat päästepaati üles leida.

«Me tulime tagasi Haradheere rannikule,» kinnitas agentuurile üks piraat, kes esitles end Suleimani nime all. «Me eksisime peaaegu ära, sest me ei suutnud päästepaadi asupaika tuvastada.»

Garad kommenteeris seisu USA kapteniga pärast seda, kui maailma meediasse jõudis info reedesest Prantsuse eriväelaste operatsioonist Somaalia rannikul kaaperdatud erajahi vabastamiseks, mille käigus hukkus lisaks kahele röövlile ka üks pantvangidest.

«Ma pelgan, et see asi võib viia katastroofini, sest see võtab liiga kaua aega ja me saame infot, et ameeriklased plaanivad päästmistrikke nagu Prantsuse eriüksused,» nentis ta.

ÜRO abi vedanud konteinerlaeva Maersk Alabama ameeriklasest kapten Richard Phillips jäi piraatide kätte pantvangi kolmapäeval ning tema vabastamise eest on Reutersi andmetel nõutud 2 miljonit dollarit lunaraha.

Phillips püüdis eile väidetavalt ise põgeneda ja ujuda lähedalseisvale USA sõjalaevale, kuid ta püüti uuesti kinni. Sündmuspaigale on suundumas ka teised sõjalaevad. USS Bainbridge jälgib olukorda muu hulgas mehitamata luureaparaatidega ning peab piraatidega raadiosidet.

Kohalikud hõimuvanemad ja piraatide sugulased on vaatlejate sõnul avaldanud soovi vahendada pantvangi vabastamist. «Nad tahavad seda lahendada kõnelustega traditsioonilisel somaallaste kombel,» rääkis Keenia merendusekspert Andrew Mwangura.

Somaalia rannikul on praegu meedia andmetel pantvangis umbes veerand tuhat meremeest, kelle laevad kaaperdati, kuid Phillips on esimene USA kodanik, kes sellisesse positsiooni sattus. Suurem osa pantvangidest on Filipiinidelt pärit.

Kaaperdatud laevu, mille eest veel nõutakse lunaraha, on praegustel andmetel 16 ning neid hoitakse piraatide pelgupaikades Eyli, Hobyo ja Haradheere lähedal. Eile teatati Norra tankeri MT Bow Asir vabastamisest pärast seda, kui omanikud olid piraatidele maksnud väidetavalt 2,4 miljonit dollarit. Selle laeva pardal oli pantvangis ka üks leedulane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles