Ajateenistust toetab 72 protsenti soomlastest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soomlasest NHLi mängija Mikko Koivu mullu ajateenistuses.
Soomlasest NHLi mängija Mikko Koivu mullu ajateenistuses. Foto: SCANPIX

Värske küsitluse kohaselt toetab umbes 72 protsenti soomlastest praeguse ajateenistuse süsteemiga jätkamist. See tähendab kümme protsendipunkti suuremat toetust kui aasta eest, vahendab YLE Kaitseinfo Nõukoja (ABDI) tellitud Taloustutkimuse uuringut.


Umbes iga kümnes küsitletu leidis aga, et kohustuslikust ajateenistusest tuleks loobuda ning selle asemel tuleks minna üle puhtalt kutselisele kaitseväele.

Sugude lõikes märkimisväärset arvamuste erinevust ei ilmnenud, küll aga kippusid vanemad vastanud toetama ajateenistusega riigikaitsemudelit sagedamini kui nooremad.

Sama uuring leidis ka, et üldine usaldus Soome kaitsepoliitika vastu on võrreldes möödunud aastaga nõrgenenud. Umbes 73 protsendi vastanute hinnanguil oli riigikaitse heades kätes, mullu leidis sama 81 protsenti vastanuist.

Esimest korda uuriti küsitluses ka inimeste arvamusi sõjalise koostöö kohta. Põhjamaade kaitsekoostöö poolt oli umbes 90 protsenti ja ELi oma toetas ligi 80 protsenti vastanuist.

NATO osas läksid soomlaste arvamused aga järsult lahku – Põhja-Atlandi alliansiga koostöö tegemise poolt oli 45 ja vastu 46 protsenti vastanuist. Kõige NATO-meelsemad olid inimesed, kes nimetasid end praeguse peaministri Jyrki Kataineni kodupartei Koonderakonna valijaiks.

Taloustutkimus küsitles septembris ja oktoobris kokku 1017 soomlast.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles