Thbilisis algas uus protestipäev

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia opositsiooni protestija.
Gruusia opositsiooni protestija. Foto: AFP / Scanpix

Gruusia opositsioon ootab täna juba kolmandat päeva järjest pealinna Thbilisi tänavatele rahvast, et nõuda president Mihheil Saakašvili lahkumist võimult ja uute valimiste korraldamist.

AFP reporteri sõnul oli laupäevase miitingu alguseks parlamendi ette kohale tulnud vähemalt 4000 inimest, ent neid kogunes ilmselt ka mujale. Õhtul lubatakse taas kesklinna tänavaid blokeerida.

Kui neljapäeval oli parlamendi ette kogunenud hinnanguliselt kuni 60 000 meelavaldajat, siis eile jäi nende arv rohkem kui kaks korda väiksemaks. 

AFP andmetel võis reedel inimesi olla umbes veerandsada tuhat, kellest mõnikümmend jäid taas kohale ka ööseks. Suuremal osal rahvast soovitasid opositsioonijuhid enda sõnul koju minna.

Gruusia endise parlamendispiikri Nino Burdžanadze sõnul on rahva seas protestivaim siiski hoogu kogumas ning lahing Saakašvili vastu muutub tema arvates jõulisemaks.

Kuid pühapäevaks kavandatud üritused jätab opositsioon ära, tuues põhjuseks asjaolu, et grusiinid peavad siis palmipuude püha. Protestidega lubatakse jätkata taas esmaspäeval.

Saakašvili tagasiastumiseni aktsiooni jätkata lubanud opositsiooni liidrid teatasid reede õhtul, kui president oli nende nõudmised taas tagasi lükanud, et edaspidi laiendatakse protestide ala veelgi.

Miitingud toimuvad nüüd nii parlamendi, riigiringhäälingu kui ka presidendi residentsi juures, vahendas civil.ge. Gruusia võimud on lubanud protestijaid mitte takistada.

Konservatiivse Partei juht Kahha Kukava kutsus õhtusel kihutuskoosolekul grusiine üles üldrahvalikule allumatuskampaaniale.

Opositsionäärid lubasid sulgeda pealinna tänavad iga päev kella kolmest pärastlõunal kella üheksani õhtul ning viia oma aktsioonid ka riigi teistesse osadesse.

Gruusia ühtede vihatud ja teiste armastatud president on juba korduvalt kinnitanud, et ei kavatse tagasi astuda, kuid on valmis opositsiooniga dialoogi pidama.

«Ma olen kuulnud ultimaatumeid igal kuul viimase viie aasta jooksul... Minu ametiaeg saab täis 2013. aastal,» rõhutas Saakašvili ajakirjanikele.

USA välisministeerium keeldus eile Gruusia opositsiooni üleskutseid kommenteerimast nimetades seda tolle riigi siseasjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles