Washington lubas hääletada Palestiina ÜRO palve vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA välisministeeriumi pressiesindaja Victoria Nuland.
USA välisministeeriumi pressiesindaja Victoria Nuland. Foto: SCANPIX

USA kinnitas kolmapäeval taas kord, et kavatseb hääletada palestiinlastele ÜROs vaatlejastaatuse andmise vastu ning tegi viimase katse panna neid oma taotlusest loobuma.

«Oleme oma partnerite ja liitlastega kogu maailmas olnud väga selged, et me kavatseme hääletada vastu, et me leiame, et see on viga,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja Victoria Nuland.

Palestiina liider Mahmoud Abbas esitab neljapäeval palve anda tema territooriumile ÜROs mitteliikmest vaatleja staatus.

Taotlus leiab ilmselt suurt poolehoidu Peaassamblee 193 liikmesriigi seas, kelle hulgas on andnud oma nõusoleku palestiinlasi toetada USA lähedane liitlane Prantsusmaa. Washingtoni ning mõistagi Iisraeli vastuseis taotlusele on kõigutamatu.

Ühendriikide teine lähedane liitlane, Suurbritannia, märkis, et kavatseb jääda erapooletuks, kui palestiinlased ei püüdle Iisraeliga otsekõneluste poole. Nulandi sõnul ei muuda Washingtoni positsiooni ükski muutus sõnakasutuses.

Ühendriigid on seisukohal, et Palestiina omariiklus saab välja kujuneda vaid otsekõnelustest Iisraeliga ning pelgab, et ühepoolne ÜRO staatus võib lõpplahendusele takistavalt mõjuda.

Abbas kohtus varem päeval ÜRO peahoones USA asevälisministri William Burnsi ja Lähis-Ida saadiku David Hale'iga, ütles Nuland. Ta lisas, et Ühendriigid soovisid oma seisukohta veelkord palestiinlastele kinnitada.

Nulandi sõnul ei peaks kellelgi tekkima «illusiooni», et antud resolutsiooni tulemusena võiks tekkida palestiinlaste eesmärk - oma riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles