Soome õigusvolinik tõstatas taas CIA vangilendude teema

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Amnesty Internationali salavanglate vastane meeleavaldus Vilniuses.
Amnesty Internationali salavanglate vastane meeleavaldus Vilniuses. Foto: SCANPIX

Soome parlamendi õigusvolinik Petri Jääskeläinen soovib saada veeburari lõpuks infot Soome väidetava seotuse kohta USA Luurekeskagentuuri (CIA) vangilendudega.

Jääskeläinen ootab raportit nii politseilt, ministeeriumidelt, lennundusametilt, armee kindralstaabilt, Soome NATO esinduselt ja presidendi kantseleilt inimõiguslaste väidete kohta, nagu oleks aastatel 2001-2006 üle Soome kulgenud lennud, millega transporditi terrorismis kahtlustatavaid CIA salavanglasse, vahendas YLE.

Inimõigusorganisatsioon Amnesty International jätkab Soome võimudele surve avaldamist, nõudmaks täiendavaid andmeid kahtlaste lendude kohta. Soome võimud on sääraste lendude toimumist aga eitanud.

Amnesty on aga lubanud avaldada Soome ametnikele survet seni, kuni Soome osa Ühendriikide vanglalendude programmis saab täiesti selgeks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles