Meeleavaldused Thbilisi kesklinnas jätkuvad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldus Thbilisis.
Meeleavaldus Thbilisis. Foto: AFP / Scanpix

Gruusia pealinnas Thbilisis jätkusid laupäeval opositsiooni pooldajate protestiaktsioonid president Mihhail Saakašvili vastu.

Meeleavaldajate hulk on vastu õhtut kasvanud. Üritustest parlamendi esisel väljakul, presidendi residentsi ja avalik-õigusliku televisiooni ees võtab meedia hinnangul osa ühtekokku umbes 15 000 inimest.

Neljapäeval tõi opositsioon tänavale 60 000 ja reedel 20 000 inimest, lubades algatada kodanikuallumatuse kampaania, kuni president Saakašvili tagasi astub.

Saakašvili kaasvõitlejale 2003. aasta Rooside revolutsiooni päevilt Nino Burdžanadzele, meeleavaldajate arvu vähenemine muret ei teinud.

«See on kampaania kolmandal päeval väga loomulik,» ütles ta Reutersile. «Uskuge mind, kui keegi täna üldse mures on, siis on see Mihheil Saakašvili.»

Diplomaadid kahtlevad, kas enam kui 12 parteist koosnev opositsioon suudab säilitada ühtsuse, et tuua välja piisavalt inimesi Saakašvili tagandamiseks.

Analüütikute hinnangul on presidendi valitsev Ühtne Rahvusliikumine säilitanud laia toetuspinna ning tema positsioon on tugev mitme endise liitlase seljapööramisest ja sagedastest valitsuse ümberkorraldustest hoolimata.

Kriitikud panevad presidendile süüks võimu monopoliseerimist ning kohtusüsteemi ja meedia ahistamist. Jõu kasutamine rahuliku meeleavalduse vastu 2007. aasta novembris ehmatas ka tema toetajaid Läänes.

Opositsioon on kasvanud pärast mullu separatistlike Lõuna-Osseetia ja Abhaasia piirkonna pärast peetud viiepäevast sõda Venemaaga, kus Gruusia lüüa sai.

Kella 20ks õhtul kogunevad kõik meeleavaldajad Rustaveli prospektile, et pidada maha kolmanda päeva viimane miiting.

Opositsiooni sõnul pühapäeval, mil õigeusklikud tähistavad palmipuudepüha, meeleavaldusi ei toimu. Protestiaktsioone jätkatakse uuesti esmaspäeval.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles