Netanyahu: Palestiina kaugeneb oma riigist

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Benjamin Netanyahu.
Benjamin Netanyahu. Foto: SCANPIX

Iisraeli peaministri Benjamin Netanyahu sõnul ei too ÜRO Peaassambleel toimuv hääletus vaatlejariigi staatuse andmise üle Palestiina riiki lähemale.

«ÜRO tänane otsus ei muuda koha peal midagi,» märkis Netanyahu, kelle sõnul tähendab hääletus, et Palestiina kaugeneb oma eesmärgist – iseseisva Palestiina riigi loomisest, vahendas uudisteagentuur AFP.

«Iisraeli käsi on alati välja sirutatud rahule, kuid Palestiina riiki ei looda ilma Iisraeli riigi kui juudi rahva tunnustusetea,» lisas valitsusjuht.  «Palestiina riiki ei rajata, kui konflikti pole lõppenuks kuulutatud ja Palestiina riiki ei rajata ilma tõelise julgeolekukorralduseta, mis kaitseb Iisraeli riiki ning selle kodanikke.»

Netanyahu lisas, et neid tingimusi pole ÜRO Peaassambleele esitatud ettepanekus, mis näeb ette praegu ÜROs vaatlejaorganisatsioonina osalevale Palestiinale vaatlejariigi staatuse andmise. Hääletus selle üle toimub täna.

Mitmed riigid eesotsas USA, Saksamaa ja Venemaaga on lubanud Palestiina taotlust mitte rahuldada, Eesti on teatanud, et jääb hääletusel erapooletuks. Suure tõenäosusega kiidab 193-liikmeline peaassamblee Palestiina taotluse aga heaks.

Vaatlejariigi staatus võimaldab Palestiinal pöörduda Iisraeli vastu ka Rahvusvahelisse Kohtusse ning ühineda mitmete ÜRO agentuuridega. Iisraeli väitel on Palestiina kava vastuolus aga varem sõlmitud kokkuleptega ning juudiriik on vihjanud, et kaalub vastusammuna karistusmeetemid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles