Bangkokis kehtestati eriolukord

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tai peaminister Abhisit Vejjajiva lubas pühapäeval taastada riigis korra ja võtta tarvitusele meetmed Aasia riikide tippkohtumise nurjanud demonstrantide vastu. Bangkokis ja selle ümbruses kehtestati taas eriolukord ning tänavatel liiguvad tankid ja soomukid, mis peavad ohjeldama punasärkides meeleavaldajaid.

Bangkoki politsei teatel on aga meeleavaldused levinud mitmesse linnaossa ning protestijate kätte langesid juba ka tankid, mille täpset arvu alles selgitatakse välja. Protestijate liider Hweng Tojirakarn teatas veidi varem, et nende käes on kesklinna ostupiirkonnas vähemalt kaks tanki ja üks soomuk.

Linnas on palju nii sõdureid kui meeleavaldajaid ning ka viimased on relvastatud ja blokeerivad tänavaid sõidukitega, teatasid võimuesindajad. Tänavatel on aga nähtud ka kummalisi pilte soomukeist, mida juhivad sõdurid, kuid mille otsas lehvitavad oma lippe valitsusvastased meeleavaldajad.

Pole selge, kas sõdurid toetasid proteste või pakkusid nad lihtsalt protestijatele sõbralikku küüti. Samas on selge see, et armee pole osutanud eriti vastupanu demonstrantidele, kes nurjasid eile ASEANi tippkohtumise ja kaaperdasid täna ametiasutusi, märkis AFP.

Meeleavaldajad ise rõhutavad, et neil ei ole relvi käes. Tai armee teatas enne, et on saatnud valitsuse käsul sõdurid korda hoidma rohkem kui poolesajasse paika pealinnas.

Tai riigitelevisiooni diktor teatas mõned tunnid varem, et võimud otsustasid kehtestada kogu Bangkokis ja ümbruskonnas erimeetmed, sest «olukord on halvenemas ja rühm inimesi sütitab rahutusi», vahendas AFP.

Abhisit alustas seejärel järjekordset otsekõnet rahvale. Ta ei viibi praegu oma tavapärases residentsis, kuna riigiasutused on protestijate piiramisrõngas. Peaministri sõnul on valitsus üritanud vägivalda vältida, kuid protest paisusid ja protestijad kasutavat seejuures põhiseadusega mitte kooskõlas olevaid aktsioone.

«Nüüd ei saa valitsus enam vältida eriolukorda,» teatas ta.

Mõned minutid hiljem jõudis meediasse juba teade, mille kohaselt on meeleavaldajad tunginud siseministeeriumisse ning sõdurid neid seal ei takistanud. AFP reporter kuulis enda sõnul ka laske, mis BBC andmetel olid tehtud hoiatuseks õhku. Hilisemas teates väideti, et peaminister ise põgenes sealt autoga.

Abhisit pidas meedia andmetel oma kõne mõned minutid varem just siseministeeriumist. Protestijad jälitasid seejärel kompleksi juures üht autot, milles arvati ekslikult olevat peaminister. Peaministrist eraldi autos põgenes ka tema abi Suthep Thaungsuban.

Suthep vastutab eriolukorra meetmete rakendamise eest. Ta kinnitas televisioonis, et pääses koos peaministriga siseministeeriumist tulema. «Tuleb kehtestada eriolukord, sest need inimesed korraldavad märulit ja ebakonstitutsionaalset meeleavaldust,» ütles ta.

AFP reporteri sõnul haaras tagaajamise käigus üks meeleavaldaja julgeolekutöötajalt relva ja tulistas õhku. Siseministeeriumi kompleksi juurde on kogunenud tuhandeid inimesi. Bangkoki häirekeskuse teatel saadeti ministeeriumi juurde kiirabid, sest seal on mitu vigastatut.

Abhisit saadi hiljem telefoni vahendusel kätte ning ta kinnitas, et on terve. Peaministri sõnul jäi aga ministeeriumisse vigastatuna maha üks tema ametnikest, kellele ta nõudis arstiabi.

Eilsetest sündmustest häbistatud valitsusjuht ütles varem oma iganädalases pöördumises, et astub lähipäevil õiguslikke samme nende vastu, kes on vastutavad Tai pikaleveninud poliitilise kriisi uusimate mullistuste eest. Abhisiti sõnul oli ta ööl vastu pühapäeva kohtunud julgeolekujõudude kõrgete ametnikega.

Tai politsei arreteeris täna valitsusvastaste protestide juhiks peetava mehe tema kodust pealinnas.

Kahe ja poole aasta eest kukutatud ekspeaminister Thaksin Shinawatra poolehoidjad lubasid aga taas korraldada protestimarsi kohtuhoone juurde ja nõuda populaarse laulja Arismun Pongreungrongi vabastamist.

Pongruengrongi süüdistatakse selles, et ta õhutas meeleavaldajaid peaministrit röövima ja korratusi põhjustama, vahendas BBC News.

Abhisit on tühistanud laupäeval kehtestatud eriolukorra kuurortlinnas Pattayas, kus valitsusvastased meeleavaldajad hõivasid laupäeval Aasia riikide tippkohtumise toimumispaiga. Sajad punastes särkides Thaksini toetajad tungisid seal eile läbi meediakeskust ümbritseva sõdurite kaitserivi ning tormasid hoonesse, kus nad puhusid vilesid, lehvitasid lippe ja karjusid «Abhisit välja!».

Tippkohtumise läbikukkumine on tohutu löök Abhisiti valitsusele, mis tuli detsembris võimule pärast osa parlamendiliikmete üle jooksmist. Opositsiooni sõnul korraldas poolte vahetuse armee.

Nädalavahetuse sündmused tõstatavad küsimusi ka selle kohta, kui kaua praegune valitsus vastu peab. 15 kuu jooksul ei ole neli peaministrit suutnud lepitada rojalistlikku, sõjaväelist ja ärieliiti ning valdavalt maapiirkondadest pärit Thaksini poolehoidjaid.

Kagu-Aasia Riikide Assotsiatsiooni (ASEAN) tippkohtumisel pidid lisaks kümnele liikmesriigile osalema ka Hiina, Jaapan, Lõuna-Korea, India, Austraalia ja Uus-Meremaa, et arutada kaubandust, majandusküsimusi ja piirkondlikku julgeolekut.

Korruptsioonis süüdi mõistetud Thaksin elab vangistuse vältimiseks eksiilis ja teda peetakse meeleavalduste rahastajaks. Tippkohtumise nurjamine võis edendada tema kampaaniat Abhisiti võimult tõukamise ja uute valimiste korraldamise nimel, mille tema pooldajad ilmselt võidaksid.

Miljardärist Thaksin kukutati 2006. aastal riigipöördega, kuid tema pooldajate jõudu kogunud partei sai valimiste järel uuesti võimule. See põhjustas kuudepikkused opositsiooniliste "kollasärklaste" protestid, mille käigus suleti Tai pealinna Bangkoki lennujaamad ja tekitati majandusele tohutut kahju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles