Soome valitsus uurib CIA salalendude kahtlusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome välisminister Erkki Tuomioja.
Soome välisminister Erkki Tuomioja. Foto: SCANPIX

Soome välisministri Erkki Tuomioja sõnul teeb valitsus kõik endast oleneva, hajutamaks kahtlusi selle kohta, et USA Luure Keskagentuur (CIA) on kinnipeetud isikute transportimiseks Soomes salalende korraldanud.


Vangide salajane transport kerkis päevakorda parlamendi infotunnis, kui seadusandja Astrid Thors selle kohta aru päris.

«Meil ei ole tõendeid, et Soome õhuruumi oleks kasutatud ebaseaduslikeks lendudeks, kuid me ei saa seda ka välistada,» lausus Tuomioja.

Parlamendi ametitegevuse seaduspärasuse volinik teatas neljapäeval, et palub selgitusi selle kohta, kas Soome oli eelmisel kümnendil seotud CIA vanglalendudega. Informatsiooni soovitakse kaitsepolitseilt, ministeeriumitelt, lennujuhtimispiirkondadelt, sõjaväe kindralstaabilt, Soome esinduselt NATO-s, valitsuse kantseleilt ja presidendi kantseleilt.

Välisministeerium uuris salalende juba eelmisel aastal, kuid toona ütles Tuomioja, et Soome ametivõimudel ei ole asja uurimiseks vahendeid. Ta avaldas lootust, et inimõigusorganisatsioonid toovad toimunusse selgust.

«Me ei luba mingil juhul seda, et Soome õhuruumi kasutatakse ebaseaduslikeks lendudeks,» toonitas Tuomioja täna parlamendis.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles