Wikileaksi arvatav lekitaja alustas kohtus tunnistuste andmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bradley Manning täna kohtusse sisenemas.
Bradley Manning täna kohtusse sisenemas. Foto: SCANPIX

Veebiküljele Wikileaks saladokumentide lekitamises süüdistatav USA sõdur Bradley Manning alustas neljapäeval kohtueelsel istungil tunnistuste andmist.

Istung toimus USA Marylandi osariigis Fort Meade’i sõjaväelinnaku kohtusaalis.

Kahekümne nelja aastane Manning näis närvis olevat ja tema hääl värises kergelt.

Manningut süüdistatakse mitmes kuriteoepisoodis, muuhulgas vaenlase abistamises, mis võib kaasa tuua eluaegse vanglakaristuse.

Prokuröri sõnul on mees lekitanud Wikileaksile sadu tuhandeid saladokumente Iraagi ja Afganistani sõjast ning seadnud sellega ohtu riigi julgeoleku ja liitlastega koostööd teinud inimeste turvalisuse. Armee prokurörid on andnud siiski mõista, et ei kavatse riigireetmise eest surmanuhtlust nõuda.

2010. aasta mais vahistatud kahtlusalune töötas luureanalüütikuna Iraagis ja tänu tema tööle oli tal juurdepääs armee salajasele andmevõrgustikule. Wikileaks avaldas mõne aasta jooksul sadu tuhandeid USA valitsuse diplomaatilisi memosid ning umbes pool miljonit dokumenti Iraagi ja Afganistani sõja kohta.

Wikileaksi aktivistide hinnangul on Manning poliitvang, kes paljastas vaid USA armee rikkumisi ja kuritarvitusi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles