Sri Lankal kehtestati relvarahu

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sri Lanka politsei eriüksuslased marssimas paraadil.
Sri Lanka politsei eriüksuslased marssimas paraadil. Foto: AFP / Scanpix

India külje all asuva Sri Lanka valitsus peatas saareriigi kirdeosas ajutiselt pealetungi tamili sisside vastu, et võimaldada tsiviilelanikel sõjatsoonist turvaliselt lahkuda.


Sellise otsuse tegi kabinet pärast eriistungit president Mahinda Rajapakse juhtimisel. Samal ajal valmistutakse riigis ka uusaastapidustusteks, mis algavad esmaspäeval. Tamili Tiigrite esindajad kohe ei vastanud valitsuse otsusele, vahendas

BBC News

.

ÜRO ja lääneriigid on avaldanud Sri Lanka valitsusele üha tugevamat survet, et see lubaks tamilitega juba kuid peetavate lahingute eest lahkuda kümnetel tuhandetel võitlusalale lõksu jäänud inimestel.

Sri Lanka välisminister Rohitha Bogollagama ütles intervjuus BBC telekanalile, et valitsusväed ei lähe kahepäevase sinhalite ja tamilite uusaastapeo ajal ühelegi ründeoperatsioonile. Ta lisas, et see otsus tehtigi selleks, et tsiviilisikud saaksid ära minna.

Lääneriikide pealinnades on kümned tuhanded inimesed, peamiselt tamilid, avaldanud meelt ja nõudnud viivitamatut relvarahu saareriigi kirdeosas, kus armee on enda kinnitusel haaranud enda kätte kogu Tamili Tiigrite kontrolli all olnud ala ja surunud sissid valitsuse loodud turvakoridori, mille kaudu rahulikud elanikud said varem lahkuda.

Kaitseministeeriumi teatel on julgeolekujõud piiranud turvatsooni kõigist kolmest küljest ümber ning ootavad nüüd luba sinna sisenemiseks. ÜRO hoiatas juba varem, et kui armee läheb turvatsooni sisse jahtima, siis võib see lõppeda suure veresaunaga Sri Lanka kirdeosa randadel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles