Egiptus paneb heakskiidetud põhiseaduseelnõu rahvahääletusele

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Egiptuse presidendi võimupiiride laiendamise vastu protestivad noored eile riigi pealinnas Kairos Tahriri väljakul.
Egiptuse presidendi võimupiiride laiendamise vastu protestivad noored eile riigi pealinnas Kairos Tahriri väljakul. Foto: SCANPIX

Egiptuse põhiseaduslik assamblee kiitis reede varahommikul heaks põhiseaduseelnõu, mis järgmiseks pannakse rahvahääletusele, ütles esimees Hossam el-Ghiriani.

Islamistide enamusega assamblee, mida boikottisid liberaalid ja kristlased, kiitis eile keskpäeval alanud ja öö läbi kestnud maratonistungil heaks 234 paragrahvi.

Ghiriani sõnul ühehäälselt vastu võetud tekst esitatakse president Mohamed Morsile ja rahvahääletus viiakse läbi kahe nädala jooksul.

Opositsioon, mis on korraldanud pretsedenditult suuri rahvakogunemisi pärast Morsi võimu laiendamist eelmisel nädalal, süüdistab riigipead ja tema liitlasi põhiseaduslikus assamblees konstitutsiooni läbisurumises referendumi kiire korraldamisega.

«Osa määrustest on karistusseadustiku määrused. Ei hakata ju loetlema asju, mida ei ole lubatud teha, selle asemel tuleks kirjutada õigused ja piirangud,» ütles Human Rights Watch Egiptuse haru naissoost direktor Heba Morayef .

Põhiseadus, mille peamiseks lähtepunktiks on islami šariaadiseadused, asendab vastuvõtmise korral konstitutsiooni, mis peatus 2011. aasta alguses president Hosni Mubaraki kukutamise järel.

Opositsioon on valdavalt halvaks pannud assamblee kiirustatud lähenemist põhiseadusele ning seisab vastu mitmele selles kirjeldatud paragrahvile, mis puudutavad inimõigusi ja isikuvabadusi.

Kristlased seisavad vastu paragrahvile, mis püüab kitsendada islamiseaduse põhimõtteid sunni islami jurisprudentsist lähtudes.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch Egiptuse haru naissoost direktor Heba Morayef ütles, et osa paragrahvides, mis puudutavad sõna- ja usuvabadust, meenutavad karistusseadustikku.

«Osa määrustest on karistusseadustiku määrused. Ei hakata ju loetlema asju, mida ei ole lubatud teha, selle asemel tuleks kirjutada õigused ja piirangud,» ütles ta.

Mitu eralehte teatas, et ei ilmu protesti märgiks teisipäeval tänavamüüki. Nende juhtide sõnul on puuduvad uues põhiseaduses garantiid ajakirjandusele.

Väljendus- ja mõttevabaduse kaitse komitee liige Abdallah Sennawi ütles, et eratelekanalid järgivad sarnast protesti kolmapäeval.

Morsi dekreet, mis opositsiooni sõnul on diktaatorlik, võttis kohtutelt õiguse tühistada vastuoluline põhiseaduslik assamblee enne oodatavat kohtuotsust pühapäeval.

Dekreet kaitseb Morsi otsuseid kohtuvõimude ümbervaatamise eest. Morsi ja temaga seotud islamistlik Moslemivennaskond usuvad, et kohtusüsteemis on endiselt veel küllalt Mubaraki-aegseid kohtunikke, kes seisavad jõuliselt vastu islamistide vaadetele.

Kõrge kassatsioonikohus peatas oma töö protesti märgiks dekreedi vastu, mis kaotab kehtivuse pärast põhiseaduse ratifitseerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles