«Välismääraja»: Gruusia opositsioon tammub tupikus

Raul Sulbi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gruusia opositsiooni üks liidreid Nino Burdžanadže.
Gruusia opositsiooni üks liidreid Nino Burdžanadže. Foto: Reuters / Scanpix

Rahvusvaheliste kaitseuuringute keskuse analüütiku Kaarel Kaasi sõnul on opositsioon olukorra Gruusias ummikseisuni viinud.

Riigikogu liige Andres Herkel leidis Kuku raadio saates «Välismääraja», et Gruusia opositsioon ei saanud ilmselgelt meeleavaldusteks kokku nii palju inimesi, kui sooviti.

Kaas tõdes, et meeleavaldusi on Gruusias toimunud juba aastaid ning opositsioonil on vaid üks nõudmine: president Mihheil Saakašvili lahkumine. Samas ei nõustu opositsioon läbirääkimistelaua taha istuma, kui siis ainult telekaamerate osavõtul.

Tema sõnul teab opositsioon väga hästi, et Saakašvili vastastel on valida kolme tee vahel. Üks variant on jätkata meeleavaldusi, mis ei too aga ilmselt mingeid tulemusi. Teine võimalus on asuda võimudega läbirääkimistele, kuid see tähendaks, et radikaalsed opositsionäärid tänavatel sööks ülekantud tähenduses oma liidrid selle peale ära.

Kolmas võimalus on Kaasi hinnangul asuda tänavaproteste intensiivistama, mis tähendab siis olukorra konfliktini viimist.

Saates rõhutati ka ühe opositsiooniliidri Nino Burdžanadže võimalikku seotust nn. musta rahaga. Burdžanadže isa on väidetavalt üks riigi suurimaid oligarhe, kes kontrollib kogu Gruusia leivatööstust, ning tema abikaasa eelmine töökoht oli riigi tolliameti juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles