USA hoiatas Põhja-Koread äärmiselt provokatiivse raketistardi eest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea sõdur raketi ees valvet pidamas.
Põhja-Korea sõdur raketi ees valvet pidamas. Foto: SCANPIX

USA kutsus laupäeval Põhja-Koread loobuma kaugmaaraketi stardi plaanist, hoiatades, et see oleks äärmiselt provokatiivne samm, mis destabiliseeriks regiooni.

«Nappide ressursside kasutamine tuumarelvade ja kaugmaarakettide arendamisele isoleerib ja muudab Põhja-Koread veelgi vaesemaks,» ütles välisministeeriumi esindaja Victoria Nuland avalduses.

Pyongyang teatas laupäeval, et korraldab ajavahemikus 10.-22. detsembrini teise kaugmaaraketi stardi sel aastal. Eelmine start aprillis ebaõnnestus.

«Põhja-Korea satelliidistart oleks äärmiselt provokatiivne akt, mis ähvardab rahu ja julgeolekut regioonis,» ütles Nuland.

«Me kutsume Põhja-Koread pidama täielikult kinni oma kohustustest vastavalt kõigile ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioonidele,» lisas ta.

Washingtoni ja tema liitlaste sõnul on Põhja-Korea Unha-3 rakett tegelikult kolmeastmeline variant Taepodong-2 ICBM raketist, mida Pyongyang on juba aastaid välja töötanud, kuid pole kunagi edukalt katsetanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles