Egiptus korraldab referendumi põhiseaduse üle 15. detsembril

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil president Mohamed Morsi poolehoidjate tänane meelavaldus Kairo ülikooli ees.
Pildil president Mohamed Morsi poolehoidjate tänane meelavaldus Kairo ülikooli ees. Foto: SCANPIX

Egiptus korraldab rahvahääletuse uue põhiseaduse üle 15. detsembril, teatas president Mohamed Morsi laupäeval.

Islamistide enamusega põhiseaduslik assamblee, mille tööd liberaalid ja kristlased boikoteerisid, kiitis põhiseaduseelnõu heaks reede varahommikul pärast neljapäeva keskpäeval alanud ja kogu öö kestnud maratonistungit.

Opositsioon, mis on korraldanud pretsedenditult suuri rahvakogunemisi pärast Morsi võimu laiendamist eelmisel nädalal, süüdistab riigipead ja tema liitlasi põhiseaduslikus assamblees konstitutsiooni läbisurumises referendumi kiire korraldamisega.

Põhiseadus, mille peamiseks lähtepunktiks on islami šariaadiseadused, asendab vastuvõtmise korral konstitutsiooni, mis peatus 2011. aasta alguses president Hosni Mubaraki kukutamise järel.

Opositsioon on valdavalt halvaks pannud assamblee kiirustatud lähenemist põhiseadusele ning seisab vastu mitmele selles kirjeldatud paragrahvile, mis puudutavad inimõigusi ja isikuvabadusi.

Kristlased seisavad vastu paragrahvile, mis püüab kitsendada islamiseaduse põhimõtteid sunni islami jurisprudentsist lähtudes.

Inimõigusorganisatsiooni Human Rights Watch Egiptuse haru naissoost direktor Heba Morayef ütles, et osa paragrahvidest, mis puudutavad sõna- ja usuvabadust, meenutavad karistusseadustikku.

«Osa määrustest on karistusseadustiku määrused. Ei hakata ju loetlema asju, mida ei ole lubatud teha, selle asemel tuleks kirjutada õigused ja piirangud,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles