Ajaleht: Pentagon laiendab luuretegevust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA kaitseministeeriumi ehk Pentagoni peahoone.
USA kaitseministeeriumi ehk Pentagoni peahoone. Foto: SCANPIX

USA kaitseministeerium kavatseb laiendada oma luuretegevust ning pakkuda spioonivõrgustiku suuruse poolest konkurentsi isegi Luure Keskagentuurile (CIA), kirjutas ajaleht Washington Post eile õhtul.

Ajaleht kirjutas anonüümsetele USA ametnikele viidates, et projekti raames saadavad USA sõjaväeametnikud välismaale sadu lisaspioone.

Samuti kavatsetakse teha põhjalikke ümberkorraldusi Kaitseluureagentuuris (DIA), mis on viimasel kümnel aastal keskendunud peaasjalikult Iraagi ja Afganistani sõdadele.

Laienemise lõpuks peaks DIA-l olema maailmas kuni 1600 luureandmete «kogujat». Plaanitud arv sisaldab ka sõjaväeatašeesid ja teisi ametnikke, kes ei tööta varjatult, lisas Post.

Ajalehe hinnangul on see suur ettevõtmine, sest viimastel aastatel on Pentagoni esindajate arv välismaal alla tuhande jäänud.

USA ametnikud ütlesid päevalehele, et plaan näeb ette ka CIA väljaõppega uue põlvkonna salaagentide välismaale saatmist.

Need agendid töötavad sageli koos erioperatsioonide ühendjuhatusega (JSOC), kuid saavad oma luureülesanded kaitseministeeriumilt.

Posti andmeil on Pentagoni luureprioriteetideks islamistide rühmitused Aafrikas, Põhja-Korea ja Iraani relvatransiit ning Hiina sõjaväe moderniseerimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles