USA tõrjub Iraani teadet drooni tabamisest

, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Iraani riigitelevisiooni kaader väidetavalt tabatud droonist ScanEagle.
Iraani riigitelevisiooni kaader väidetavalt tabatud droonist ScanEagle. Foto: SCANPIX

Iraan väitis täna, et sai Pärsia lahe kohal kätte riigi õhuruumi tunginud väikse USA drooni. USA mereväe teatel pole aga ükski nende mehitamata luurelennuk piirkonnas kaduma läinud.

Iraani revolutsioonikaart teatas, et luureandmeid kogunud USA droon tabati kohe pärast islamivabariigi õhuruumi sisenemist. Avalduses ei selgitata, kuidas, kus ja millal lennuk kinni püüti, vahendas AFP.

Revolutsioonikaardi sõnul on drooniks Boeingu toodetud ScanEagle, mis üldjuhul stardivad laevadelt ja suudavad lennata kuni sada kilomeetrit.

Iraani riigitelevisioon näitas ka kaadreid väidetavalt tabatud droonist – helehall märgistuseta õhusõiduk rippus angaaris ja oli pealtnäha kahjustamata.

Täna täpselt aasta eest teatas Iraan, et sai kätte palju suurema ja peenekoelisema CIA drooni RQ-170 Sentinel. Teheran keeldus USA palvest see neile tagasi anda ja teatas, et projekteerib luurelennuki ümber endale sobivaks.

USA 5. sõjalaevastiku pressiesindaja Jason Salata ütles, et ükski nende droonidest pole kadunud. Salata lisas, et laevastiku tegevus Pärsia lahel on kooskõlas rahvusvahelise õigusega.

Peale USA kasutab üsna odavaid ScanEagle droone veel mitu riiki, näiteks USA liitlased Araabia Ühendemiraadid, Austraalia ja Kanada, kes kõik tegutsevad Pärsia lahes. Neid kasutasid ka USA väed Iraagis enne oma lahkumist 2011. aastal.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles