Rogozin: Venemaa suveräänsus Arktikas on ohus

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Asepeaminister Dmitri Rogozin tutvub viienda põlvkonna Kalašnikovi automaadiga (esialgne nimi AK-12).
Asepeaminister Dmitri Rogozin tutvub viienda põlvkonna Kalašnikovi automaadiga (esialgne nimi AK-12). Foto: SCANPIX

Venemaa asepeaministri Dmitri Rogozini sõnul võib tema kodumaa 21. sajandi keskpaigaks kaotada suveräänsuse Arktikas, kui riik oma huve ei kaitse.

«On äärmiselt oluline, et me paneksime selles piirkonnas paika oma nõudmised ja defineeriksime oma riiklike huvide perimeetri,» märkis Rogozin uudisteagentuuri RIA Novosti vahendusel.

«Kui me seda ei tee, kaotame lahingu ressursside üle ja seeläbi kaotame suure lahingu õigusele oma suveräänsusele ja sõltumatusele,» hoiatas Rogozin, kelle sõnul võib võitlus ressursside pärast kujuneda 21. sajandi keskpaigaks selliseks, et kasutusele võetakse «täiesti ebatsiviliseeritud meetmed».

Asepeaminister tõi näiteks võimaluse, et NATO sõjalaevad ilmuvad veeteele Euroopast Kaug-Itta piki Euraasia rannikut, väites Rogozini sõnul teeseldult, et nad kaitsevad tsiviillaevade liiklemist. «See on katse hävitada rahvusvahelisi formaate, mis kindlustavad koostöö ja julgeoleku Arktika piirkonnas,» märkis Rogozin.

Ekspertide sõnul võib Arktika piirkonnas asuda koguni neljandik maailma nafta- ja maagaasivarudest, mistõttu püüavad Venemaa, Norra, Kanada, Taani ja USA edendada oma õigusi sealsetele rikkustele.

Venemaa on oma õiguste tõestamiseks Arktika piirkonnas eraldanud hulga raha. Kevadel teatas sealne regionaalministeerium, et lähiaastatel eraldatakse Arktika arendamiseks ja strateegiliste prioriteetide elluviimseks üle 33 miljardi euro.

Tänavu sügisel tegi Venemaa Põhjalaevastik ka esmakordselt dessandi Arktika rannikule, kui merejalaväelased randusid oktoobris Kotelnõi saarel. Dessandi käigus testiti relvade ja sõjatehnika kasutamise võimalikkust Arktika tingimustes, ka pandi proovile sõjaväelaste valmisolek tagada juurdepääs Venemaa jaoks olulistele kohtadele.

Seejuures on Venemaa ümber lükanud väited, nagu tegeleks riik Arktika militariseerimisega, nimetades seda oma suveräänsuse rakendamiseks.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles