NASA saadab 2020. aastal Marsile uue kulguri

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marsi-kulguri Curiosity edastatud pilt Marsilt oktoobris 2012.
Marsi-kulguri Curiosity edastatud pilt Marsilt oktoobris 2012. Foto: SCANPIX

NASA kavatseb 2020. aastal saata Marsile uue kulguri, valmistudes mehitatud missiooniks punasele planeedile, teatas USA kosmoseagentuur eile.

Päev varem oli NASA avaldanud kulguri Curiosity kogutud esimeste pinnaseproovide tulemused, mis näitasid eluks vajaliku vee ja hapniku olemasolu planeedil.

«Järgmise missiooniga kindlustame selle, et Ameerika jääb maailmas juhtivaks punase planeedi uurijaks, astudes samal ajal märkimisväärse sammu sinna 2030. aastatel inimese saatmise poole,» teatas NASA juht Charles Bolden.

NASA oli eelarvekärbete tõttu sunnitud sel aastal loobuma mitmest Euroopa Kosmoseagentuuriga alustatud ühismissioonist.

Agentuur loodab järgmise kulguri ehitamisel kulusid kokku hoida, kasutades Curiosity varuosi ja jäädes sama eduka disaini juurde. Uus kulgur läheb hinnanguliselt maksma 1,5 miljardit dollarit (umbes 1,2 miljardit eurot).

Koos uue kulguriga on NASA-l töös või kavas kokku seitse Marsi-missiooni.

Esimene kosmoselaev jõudis Marsile 1965. aastal. Mariner 4 saatis Maale 22 lähivõtet planeedi kraatritega kaetud pinnast ning tõi USA-le esimese eduka Marsi-lennu sooritamise au.

Esimese aparaadi saatis 1971. aastal edukalt Marsile Nõukogude Liit.

Teadlased ei oota, et Curiosity leiaks Marsilt tulnukaid või elusolendeid, kuid loodavad analüüsida pinnast ja kivimeid, et uurida elule viitavaid märke, teha pinnase- ja kiirgusuuringuid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles